Antena 3 CNN Externe "Nu îi vom accepta aici". Autorităţile din Canada au blocat intrarea în ţară pentru 100 de romi de origine română

"Nu îi vom accepta aici". Autorităţile din Canada au blocat intrarea în ţară pentru 100 de romi de origine română

"Nu îi vom accepta aici". Autorităţile din Canada au blocat intrarea în ţară pentru 100 de romi de origine română
Sursa foto: Foto: www.enar-eu.org
23 Apr 2013   •   15:25

Autorităţile canadiene au reuşit să blocheze, în ultimul moment, intrarea în Canada a aproximativ o sută de imigranţi clandestini romi, originari din România. Romii se aflau în Statele Unite şi se îndreptau către Stanstead, cu ajutorul unei reţele criminale, relatează La Presse.

Anunţul a fost făcut de ministrul pentru Cetăţenie, Imigraţie şi Multiculturalism, Jason Kenney, într-un interviu exclusiv acordat în cadrul unei anchete efectuate de cotidianul canadian asupra unei reţele stabilite în Craiova şi conduse de trei persoane care au locuit în Montreal. Reţeaua facilita intrarea ilegală în Canada pentru solicitanţi de azil de origine romă.

"Potrivit informaţiilor noastre, ar putea fi aproximativ o sută de persoane cu conexiuni la aceeaşi reţea, care sunt în Statele Unite şi nu au intrat încă aici. Motivul pentru care am acţionat rapid şi agresiv este de a trimite un mesaj pentru (cetăţenii) români care se află în Statele Unite că nu îi vom accepta aici", a declarat ministrul.

"Unii dintre cei veniţi în Quebec au mers către vest până la Thunder Bay şi chiar la Winnipeg. Şi, în toate comunităţile pe unde s-au dus, ne-am confruntat cu o problemă de criminalitate", a anunţat el.

La finalul anului trecut, în speranţa combaterii fenomenului, Jason Kenney s-a deplasat la Stanstead, punct de intrare a imgranţilor clandestini, şi a desemnat 85 de persoane venite din România ca "sosiri neregulate" legate de crimă organizată.

Această măsură legală, aplicată pentru prima dată de Guvernul canadian, a stârnit controverse, fiind denunţată de grupurile pentru apărare a refugiaţilor. Legea facilitează detenţia şi expulzarea unor persoane vizate.

"Din momentul desemnării, am avut un singur aflux de persoane din Craiova, şi a fost în British Columbia. Prin urmare, nu poate fi legat de aceeaşi reţea. Important este ca anunţul de la Stanstead să trimită un mesaj clar reţelei, iar eu cred că mesajul a fost înţeles", a adăugat ministrul canadian.

Măsura oficialilor canadieni a venit în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor români, acţiune ce a avut loc pe 26 martie. Atunci, autorităţile române au efectuat percheziţii în cazul unor interlopi suspectaţi că ar face parte dintr-un grup infracţional specializat în traficul a peste 600 de migranţi în perioada 2012 - 2013. Interlopii duceau legal imigranţii în Mexic, iar apoi în Statele Unite şi Canada.


×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close