Antena 3 CNN Externe Partidele anti-NATO au câştigat alegerile din Finlanda. Premierul îşi recunoaşte înfrângerea

Partidele anti-NATO au câştigat alegerile din Finlanda. Premierul îşi recunoaşte înfrângerea

Partidele anti-NATO au câştigat alegerile din Finlanda. Premierul îşi recunoaşte înfrângerea
20 Apr 2015   •   14:58

Potrivit rezultatului alegerilor generale desfăşurate ieri în Finlanda, actualul premier al ţării, Alexander Stubb (foto), a câştigat doar 18,2% din sufragii. Partidul de Coaliţie Naţională pe care acesta îl conduce a fost cea de-a treia opţiune a celor care au votat.

Partidul de Centru, cu opinii profund anti-NATO, a câştigat scrutinul cu 21,1%, obţinând astfel 49 de locuri în Parlamentul de la Helsinki.
Juha Sipila, liderul acestei formaţiuni, a declarat că rezultatul final al alegerilor va permite o posibilă coaliţie politică.

Cel mai probabil partener al viitoarei coaliţii de conducere a ţării pare să fie Partidul Naţionalist Finlandez, care a obţinut 17,6% din sufragii şi care de asemenea se opune iniţiativelor NATO.

O a doua opţiune ar fi Partidul Social Democrat, care a câştigat 16,5% din voturile finlandezilor. De notat că peste 90% dintre membrii acestui partid se declară şi ei împotriva Alianţei Nord-Atlantice.

Ecologiştii, Partidul de Stânga, Partidul Minorităţii Suedeze şi Creştin-Democraţii pot fi şi ei luaţi în considerare în formarea noului guvern de la Helsinki.

Finlanda este ţara scandinavă, care alături de Suedia, au ales până în prezent politica neafilierii la blocurile militare.

×
Subiecte în articol: Helsinki
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close