Antena 3 CNN Externe Patru state europene cer reglementarea comerţului cu arme convenţionale la nivel internaţional

Patru state europene cer reglementarea comerţului cu arme convenţionale la nivel internaţional

Patru state europene cer reglementarea comerţului cu arme convenţionale la nivel internaţional
02 Iul 2012   •   15:51

Franţa, Marea Britanie, Germania şi Suedia au făcut apel la adoptarea unui tratat internaţional "solid, eficace şi constrângător din punct de vedere juridic" pe tema comerţului cu arme convenţionale, potrivit unui editorial publicat luni în presa europeană, relatează AFP.
   
"În luna iulie va trebui să îndeplinim acest angajament elaborând de comun acord un tratat solid, eficace şi constrângător din punct de vedere juridic pe tema comerţului cu arme", scriu miniştrii de Externe francez Laurent Fabius, britanic William Hague, german Guido Westerwelle şi suedez Ewa Björling.
   
"A sosit timpul să obţinem un nou rezultat", adaugă miniştrii într-o tribună publicată de Liberation şi The Guardian, chiar în momentul în care începând de luni la New York, statele membre ONU încearcă să elaboreze un prim tratat internaţional care să reglementeze comerţul cu arme convenţionale.
   
"În marea lor majoritate, statele membre ONU au făcut dovada unei dorinţe reale de a rezolva problemele pe care le ridică un comerţ nereglementat cu arme clasice", apreciază oficialii.
   
"Considerăm că un tratat privind comerţul cu arme trebuie să cuprindă toate tipurile de arme clasice, prin aceasta înţelegându-se în special arme uşoare şi de calibru mic, toate tipurile de muniţie şi tehnologiile asociate lor".
   
Majoritatea statelor recunosc necesitatea reglementării pieţei uriaşe a armelor convenţionale, evaluată la 70 de miliarde de dolari anual, dintre care 40 la sută pentru Statele Unite. Dar unele, printre care şi Rusia (care a vândut în 2011 echipamente militare în valoare de 13,2 miliarde de dolari), preferă să insiste pe lupta împotriva traficului de arme, spre deosebire de comerţul legal.

Europenii, printre care şi Franţa, cel de al patrulea exportator mondial, au din 2008 o poziţie comună care duce spre un tratat constrângător din punct de vedere juridic.
   

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close