Antena 3 CNN Externe Primar obligat să-și dubleze salariul împotriva voinței sale

Primar obligat să-și dubleze salariul împotriva voinței sale

Primar obligat să-și dubleze salariul împotriva voinței sale
Sursa foto: foto: pixabay.com
26 Ian 2016   •   11:17

Un primar din Franta care a vrut sa dea un exemplu micsorandu-si propriul salariu a fost fortat sa si-l dubleze impotriva vointei sale, dupa ce a aflat ca taierea este ilegala conform unei noi legi.

Dupa ce a fost ales, in 2014, Stephane Delpeyrat, primarul micului sat francez Saint-Aubin, i-a anuntat pe cei 505 locuitori ca isi va micsora salariul lunar pana la 400 de euro, scrie The Telegraph, citat de Ziare.com.

In Franta, salariile primarilor de sate, platite din taxele locale, sunt menite mai mult sa acopere costurile decat sa reprezinte un venit real pentru edili, care de obicei castiga din alte surse.

La fel ca zeci de alti primari, Delpeyrat, in varsta de 47 de ani - care este membru al Consiliului Regional Aquitaine, precum si profesor la Institutul de Studii Politice Bordeaux -, a ales sa isi taie salariul si sa investeasca banii economisiti in proiecte locale, cum ar fi asfaltarea drumurilor.

Delpeyrat a redus si salariile celor patru adjuncti ai sai la 100 de euro pe luna.
"Taierile ne-au ajutat sa economisim suma de 10.000 de euro pe an din bugetul total de 300.000 de euro, ceea ce nu e chiar simbolic", a declarat primarul.

Insa recent a primit o scrisoare oficiala in care este informat ca primarii satelor cu mai putin de 1.000 de locuitori nu pot fi platiti cu mai putin de 800 de euro pe luna, potrivit unei legi care a intrat in vigoare la inceputul lunii ianuarie. Guvernul a sperat ca, astfel, mai multi oameni vor fi incurajati sa se implice in administratia locala.

"Este grotesc", a declarat Del, adaugand ca alti 30 de primari din departamentul francez Landes au fost, de asemenea, fortati sa accepte marirea salariala.

"Intentia nu este rea, insa este absurda intr-o perioada in care toata lumea este rugata sa stranga cureaua, in special comunitatile locale. Este incredibil, mai ales in cazul in care primarii nu vor", a continuat edilul.

×
Subiecte în articol: primar Franta
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close