Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare în Elveţia. Aproximativ 20.000 de oameni au protestat împotriva austerităţii

Proteste de amploare în Elveţia. Aproximativ 20.000 de oameni au protestat împotriva austerităţii

Proteste de amploare în Elveţia. Aproximativ 20.000 de oameni au protestat împotriva austerităţii
17 Mar 2013   •   12:32

Aproximativ 20.000 de cadre didactice, poliţişti, lucrători în sectorul sănătăţii şi alţi funcţionari au manifestat sâmbătă, la Berna, împotriva unor măsuri de austeritate, reclamând condiţii de muncă mai bune şi creşterea salariilor, au anunţat sindicatele, relatează AFP.
   
"Cantonul Berna nu are bani suficienţi, dar funcţionarii sunt cei care sunt afectaţi", a declarat pentru AFP Michael Gerber, un purtător de cuvânt al sindicatului cadrelor didactice din regiune, LEBE, unul dintre organizatorii manifestaţiei.
   
Reuniţi în cea mai mare piaţă din Berna, Bundesplatz, manifestanţii au îndemnat Guvernul cantonului să "înceteze demolarea".

Potrivit agenţiei de presă ATS, cantonul şi-a echilibrat bugetul suprimând creşteri atutomate de salarii acordate funcţionarilor publici şi a operat o tăiere a cheltuielilor în valoare de aproximativ 55 de milioane de franci elveţieni (aproximativ 45 de milioane de euro), în special în sectoarele Educaţiei şi Sănătăţii.
   
"Salariile au fost blocate, iar condiţiile de muncă sunt departe de ceea ce ar trebui să fie", şi-a exprimat regretul Gerber.
   
El a subliniat că, în urmă cu zece ani, cantonul a abandonat o lege care garanta cadrelor didactice creşteri salariale în mod regulat. În locul ei, acesta a autorizat legiuitorii să stabilească anual această creştere, în funcţie de imperative bugetare.
   
Mitingul, care a fost în opinia unora cea mai importantă manifestaţie a funcţionarilor organizată la Berna în ultimele decenii, este necesar să fie perceput drept "un mesaj împotriva politicilor financiare proaste", a declarat pentru ATS Beatrice Stucki, o parlamentară socialistă şi preşedinta sindicatului funcţionarilor publici SSP.
   
Acuzând cantonul că acordă reduceri de impozite celor mai bogaţi şi diminuează cheltuielile cu educaţia, securitatea şi sănătatea, ea a reclamat "mijloace pentru toţi" în vederea evitării creării unei "societăţi cu două viteze".

×
Subiecte în articol: protest amploare Elvetia austeritate
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close