Antena 3 CNN Externe "Rapperul nostru din Havana". O agenţie a SUA a încercat să răstoarne regimul cubanez prin intermediul muzicii hip-hop

"Rapperul nostru din Havana". O agenţie a SUA a încercat să răstoarne regimul cubanez prin intermediul muzicii hip-hop

"Rapperul nostru din Havana". O agenţie a SUA a încercat să răstoarne regimul cubanez prin intermediul muzicii hip-hop
Sursa foto: Foto: AP
11 Dec 2014   •   16:48

Tinerii muzicieni hip-hop cubanezi au fost atraşi într-o operaţiune ultrasecretă a Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), menită să provoace un val de proteste în rândul celor tineri faţă de regimul de la Havana.

Rapperii erau racolaţi din cercurile underground, iar aceştia urmau, prin versurile lor, să promoveze sentimente profund antiguvernamentale. Operaţiunea ar fi durat peste doi ani, în perioada 2009-2011.

Associated Press (AP) a intrat în posesia unor documente care dovedesc aceste încercări de subminare a autorităţilor comuniste din Cuba.

Un promotor muzical sârb, Rajko Bozic, a fost angajat de Creative Associates International, o companie cu sediul în Washington, pentru a fi implicat direct în proiectul USAID, care ar fi trebuit să dea naştere unei mişcări puternice de disidenţă politică în Cuba.
Potrivit Business Insider, în anul 2000, sârbul a contribuit la răsturnarea de la putere a fostului preşedinte sârb, Slobodan Milosevic, prin organizarea unor concerte cu rezonanţă clară împotriva conducerii de la Belgrad.
În Cuba, el trebuia să lucreze cu un grup hip-hop, Los Aldeanos, care era deja frustrat de presiunea autorităţilor şi care trebuia să răspândească un mesaj de revoltă în rândul tinerilor, precizează AP.

Întreaga operaţiune a fost sortită eşecului, fiind realizată amatoriceşte. În cel puţin şase ocazii, oamenii implicaţi în acest proiect îndrăzneţ au fost reţinuţi şi interogaţi de către autorităţile cubaneze. În alte situaţii, computerele şi hard-disk-urile au fost confiscate.
Informaţiile pe care acestea le conţineau au compromis identitatea cubanezilor, care, cel mai probabil, nu aveau nici cea mai vagă idee despre operaţiunea clandestină a SUA, menţionează sursele AP.

USAID a pus în pericol întreaga comunitate hip-hop cubaneză, implicit cultura şi popularitatea de care se bucura aceasta pe plan local.
Odată cu presiunile tot mai mari exercitate de către autorităţi, mulţi artişti impresariaţi de Bozic şi-au întrerupt activitatea muzicală sau au fost nevoiţi să fugă din ţara insulară. Chiar şi pionii principali, Los Aldeanos au părăsit şi ei Cuba şi s-au refugiat în Florida, acolo unde versurile lor au devenit mult mai cuminţi.
Toate festivalurile de muzică, care aveau sau se presupunea că aveau cea mai mică legătură cu USAID, au fost închise.

USAID a respins acuzaţiile, declarând că misiunea sa nu a avut caracter secret şi nici nu a avut scopuri politice. Reprezentanţii agenţiei americane au subliniat că "programele USAID sunt menite să consolideze societatea civilă, acolo unde deseori, angajamentul civic este oprimat şi unde oamenii sunt hărţuiţi, arestaţi sau sunt subiectul unor presiuni psihologice dăunătoare".

Cei de Creatives Associates International nu au furnizat până acum vreun punct de vedere oficial, transmite şi The Guardian, cu referire la agenţia de ştiri.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close