Antena 3 CNN Externe Rebelii anunță capturarea judecătorului care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein

Rebelii anunță capturarea judecătorului care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein

Rebelii anunță capturarea judecătorului care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein
19 Iun 2014   •   10:15

Insurgenți ai grupării extremiste sunnite ''Statul Islamic din Irak și Levant'' (EIIL), precum și militanți ai partidului Baas (la guvernare sub fostul regim) care li s-au alăturat, au anunțat capturarea judecătorului Rauf Rashid Abdel Rahman, cel care în 2006 l-a condamnat la moarte pe liderul irakian înlăturat de la putere Saddam Hussein, relatează AGERPRES.''Informăm că Rauf Rashid Abdel Rahman se află în mâinile rebelilor'', menționează o postare pe pagina de Facebook a secretarului general al partidului Baas (interzis), Izzat Ibrahim al-Douri.

Informația capturării lui Rauf Rashid Abdel Rahman, care în ultimul timp exercita funcția de ministru al justiției în regiunea autonomă Kurdistan, din nordul Irakului, nu a putut fi confirmată din surse oficiale.

Fostul președinte irakian a fost executat, prin spânzurare, în dimineața zilei de 30 decembrie 2006, în ajunul sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea sacrificiului). Astfel, autoritățile au pus în aplicare sentința capitală pronunțată de Tribunalul Penal Suprem, în frunte cu judecătorul Rauf Rashid Abdel Rahman, care l-a găsit vinovat de masacrarea a 148 de oameni din localitatea șiită Dujail, ca răzbunare pentru o tentativă de atentat asupra sa, în 1982.

După execuție, simpatizanți ai lui Saddam Hussein au promis ''să se răzbune'' pe cei implicați în ''represaliile'' împotriva acestuia. În 2013, a fost executat călăul care a dus la îndeplinire sentința controversată, ce a suscitat la vremea respectivă critici nu doar în tabăra suporterilor fostului dictator irakian, ci și la nivel internațional.

×
Subiecte în articol: rebeli
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close