Antena 3 CNN Externe Refugiaţii au golit de biciclete un oraş întreg în încercarea de pedala până în Norvegia

Refugiaţii au golit de biciclete un oraş întreg în încercarea de pedala până în Norvegia

Refugiaţii au golit de biciclete un oraş întreg în încercarea de pedala până în Norvegia
Sursa foto: sursa: thebarentsobserver.com
30 Oct 2015   •   10:27

Afluxul de migranți din Orientul Mijlociu care încearcă să ajungă în Europa de Nord traversând zona arctică a Rusiei a încetinit în mod considerabil joi, parțial din cauza epuizării stocului de biciclete, noul mijloc de transport utilizat de aceștia pentru a trece granița în Norvegia, transmite Reuters, citând o sursă care a preferat anonimatul, transmite Agerpres.

Migranții care vor să ceară azil în Norvegia au început să folosească biciclete pentru a trece frontiera în Rusia pentru că traficul pedestru este interzis, iar șoferii sunt amendați dacă transportă peste graniță pasageri fără documente valabile.

Numărul celor care aleg această rută, mulți dintre ei sirieni refugiați din calea războiului civil, a crescut dramatic în ultimele săptămâni, după măsurile unor state balcanice de a stăvili valul de migrație.

Potrivit sursei cu care a discutat Reuters, de când nu mai pot trece granița în Norvegia, aspiranții la azil în această țară au ajuns să se strângă în orașul rus Nickel, așezarea cea mai mare din apropierea frontierei comune.

'Sunt mai mult de 500 de sirieni aici și continuă să vină', a declarat sursa respectivă. 'Magazinele locale s-au golit de biciclete. Niciun autobuz sau taxi nu vrea să ia sirieni spre Norvegia pentru că aceștia nu au vize valabile, iar șoferii ar fi amendați de norvegieni și li s-ar suspenda permisele de lucru pe rute internaționale', a mai explicat ea.

La Nickel, unde temperaturile sunt în jur de zero grade și s-a înregistrat chiar și un viscol, migranții stau în hoteluri și dormitoare comune.

Unii au încercat să treacă ilegal granița prin zone situate la o oarecare distanță de punctul de frontieră, dar au fost prinși și amendați.

Ruta arctică spre Europa este una mai ocolită decât traversarea Mediteranei, dar migranții care o aleg o consideră mai sigură. În jur de 1.200 au făcut această călătorie în anul în curs, față de numai vreo 12 în 2014, a comunicat guvernul norvegian recent.

Potrivit unor oficiali, mulți sirieni obțin vize de afaceri sau de studii cu care intră în Rusia, apoi călătoresc prin Moscova și Murmansk spre Nickel, un oraș cu 12.000 de locuitori denumit după minereul care se extrage în zonă.

Migranții cumpără apoi biciclete, le aduc cu ei în taxi până la frontieră, de unde se urcă pe două roți pentru a parcurge distanța scurtă dintre cele două posturi de graniță. Grămezi de biciclete abandonate s-au strâns de partea norvegiană a frontierei.

La punctul norvegian de frontieră Storskog, un oficial a declarat că granița a fost traversată joi de migranți, evitând însă să indice numărul lor. Conform unei purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Oslo, autoritățile ruse nu au informat partea norvegiană despre vreo schimbare în activitatea la frontieră.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close