Antena 3 CNN Externe Rogozin: Rusia se teme că Republica Moldova ar putea reexporta produse europene

Rogozin: Rusia se teme că Republica Moldova ar putea reexporta produse europene

Rogozin: Rusia se teme că Republica Moldova ar putea reexporta produse europene
Sursa foto: Foto: europeanul.org
22 Aug 2014   •   17:33

Restricţiile impuse de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova sunt motivate de riscul reexportării unor mărfuri europene pe piaţa rusă, în urma semnării de către Chişinău a Acordului de Asociere cu UE, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti.
   
"Ruşii iubesc fructele şi legumele din Republica Moldova, dar ne temem că, prezentate drept moldoveneşti, produse pe care nu le dorim ar putea ajunge pe piaţa rusă. Prin semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, Chişinăul a ignorat interesele partenerilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi în special ale Rusiei", a declarat Dmitri Rogozin la Tiraspol, după întrevederea cu liderul separatist Evgheni Şevciuk.
   
Dmitri Rogozin a adăugat că oficiali de la Chişinău trebuie să se deplaseze de urgenţă la Moscova pentru discuţii în vederea soluţionării problemelor legate de embargoul impus de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova.
   
"Fermierii din nordul Republicii Moldova se află în grevă, dar Guvernul nu acţionează", a comentat vicepremierul rus.
   
Dimitri Rogozin a sosit, joi, la Chişinău, fiind însoţit de o delegaţie de 25 de oficiali ruşi din Serviciul Fitosanitar, Ministerul Economiei, Serviciul Vamal şi Ministerul Culturii de la Moscova, pentru discuţii cu reprezentanţii Republicii Moldova cu privire la embargoul impus de Rusia.
   
Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti, iar din 1 septembrie va introduce taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova.
   
Măsura a fost decisă după ce Chişinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE, care, potrivit Moscovei, ameninţă securitatea Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan).

×
Subiecte în articol: Dmitri Rogozin Republica Moldova Rusia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close