Antena 3 CNN Externe Românii, cea mai numeroasă comunitate străină din Spania. Câţi conaţionali trăiesc şi lucrează peste hotare

Românii, cea mai numeroasă comunitate străină din Spania. Câţi conaţionali trăiesc şi lucrează peste hotare

Românii, cea mai numeroasă comunitate străină din Spania. Câţi conaţionali trăiesc şi lucrează peste hotare
de O.P.    |    23 Apr 2014   •   06:06

Românii continuă să fie cea mai numeroasă comunitate străină din Spania, deşi numărul lor a început să scadă, la fel cu populaţia totală a ţării. Potrivit datelor oficiale publicate zilele acestea la Madrid, în Spania se aflau, la 1 ianuarie, aproape 800.000 de români, cu 8,6 la sută mai puţini decât acum un an.

Cu exact 795.513 persoane, românii erau, la 1 ianuarie anul acesta, cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din Spania, la fel ca în anii precedenţi. Ei nu reprezentau, totuşi, decât 1,70 la sută din populaţia totală a ţării, de 46,7 milioane de oameni. Anul trecut, numărul românilor din Spania a scăzut cu aproape 75.000. Iar dacă tendinţa se menţine, anul viitor conaţionalii noştri ar putea fi întrecuţi de comunitatea marocană, aflată în prezent pe locul doi cu 771.000 persoane.

Pe locul al treilea se situează britanicii, aproape 300.000, al căror număr este de asemenea în scădere, urmaţi de ecuadorieni şi chinezi. Populaţia totală a Spaniei  s-a redus, de asemenea, pentru al doilea an la rând, dar numai cu 0,9 la sută. Scăderea numărului cetăţenilor străini din Spania şi în special a românilor poate avea mai multe cauze, potrivit unui sociolog de la Universitatea din Madrid, citat de ziarul El Pais.

Criza economică persistentă îi face pe numeroşi imigranţi să părăsească Spania, fie pentru a reveni în patrie, fie, în cazul românilor, pentru a căuta condiţii mai bune în alte ţări.

Este posibil, de asemenea, ca unii din străinii aflaţi de mai mulţi ani în Spania să fi dobândit cetăţenia acestei ţări, adaugă sociologul.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close