Antena 3 CNN Externe Senatul italian a aprobat măsurile de austeritate. Vezi ce schimbări au fost votate

Senatul italian a aprobat măsurile de austeritate. Vezi ce schimbări au fost votate

Senatul italian a aprobat măsurile de austeritate. Vezi ce schimbări au fost votate
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    11 Noi 2011   •   13:09
Update - Senatul italian a aprobat măsurile de austeritate impuse de Uniunea Europeană. Măsurile au ca obiectiv economisirea a 60 de miliarde de euro.

Printre măsurile aprobate se numără: majorarea TVA la 21 %, de la 20 %; îngheţarea salariilor în sectorul public până în 2014; ridicarea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, până în anul 2026; înăsprirea măsurilor împotriva evaziunii fiscale şi o nouă taxă pe producătorii de energie.


Senatul italian a început, vineri, dezbaterile privind reformele economice cerute de Uniunea Europeană, la începutul unui proces rapid care va pune capăt erei lui Silvio Berlusconi şi va deschide calea pentru un guvern de urgenţă în câteva zile, relatează Reuters.

Camera superioară a Parlamentului a început dezbaterile vineri dimineaţă, urmând să voteze măsurile de austeritate în cursul acestei zile, urmând a fi aprobate şi de camera inferioară sâmbătă.

Fostul comisar european, Mario Monti, care este cel mai probabil înlocuitor al lui Berlusconi, a fost primit cu aplauze în Senat, după ce preşedintele Giorgio Napolitano l-a numit senator pe viaţă. Învestirea lui Monti într-o funcţie de legiuitor este un semn clar că acesta se va afla la conducerea unui guvern de tehnocraţi care va avea misiunea de a impune cât mai rapid măsuri pentru ieşirea din criză.

Silvio Berlusconi a anunţat că-şi va da demisia după adoptarea bugetului pe anul viitor şi a măsurilor de austeritate promise Uniunii Europene. Premierul italian şi-a recunoscut înfrângerea în lupta cu criza datoriei publice, dar şi cu scandalurile create chiar de el. Vestea a fost primită cu bucurie pe pieţele financiare: cursul euro a crescut faţă de dolar, iar bursa din New York a încheiat şi ea şedinţa în creştere.

×
Subiecte în articol: Senat roma masuri de austeritate
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close