Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov: Nimeni nu va lăsa Ucraina să-şi restabilească statutul de putere nucleară

Serghei Lavrov: Nimeni nu va lăsa Ucraina să-şi restabilească statutul de putere nucleară

Serghei Lavrov: Nimeni nu va lăsa Ucraina să-şi restabilească statutul de putere nucleară
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Sep 2014   •   10:42

Nimeni, nici chiar Occidentul, nu va permite Ucrainei să-şi restabilească statutul de putere nucleară la care ea a renunţat în anul 1993, a declarat, miercuri, la Addis-Abeba, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Afirmaţia şefului diplomaţiei de la Moscova vine în contextul unor declaraţii recente făcute de ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei.

Oficialul de la Kiev a susţinut că, în cazul în care Occidentul va refuza să ajute Ucraina „să se apere împotriva Rusiei”, ea „va fi obligată” să-şi restabilească statutul de putere nucleară.

„Dacă astăzi nu putem apăra Ucraina, dacă lumea nu ne va ajuta, vom fi nevoiţi să revenim la statutul nostru de putere nucleară pentru a apăra ţara de Rusia”, a spus Gheletei.

În replică, Lavrov a declarat că „ministrul ucrainean al Apărării nu trebuie să profereze ameninţări potrivit cărora Ucraina ar putea să-şi restabilească statutul de putere nucleară. Nimeni nu-i va permite să o facă. Ţările occidentale care exercită o influenţă decisivă asupra autoritățţilor ucrainene vor fi primele care se vor opune”.

„Ar fi mai bine dacă ministrul ucrainean s-ar ocupa de respectarea armistiţiului şi nu de astfel de speculaţii”, a adăugat Lavrov, referindu-se la acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, încheiat de Kiev şi separatiştii proruşi la 5 septembrie, la Minsk.

După dispariţia Uniunii Sovietice, o parte considerabilă din arsenalul nuclear sovietic a rămas pe teritoriul Ucrainei.

În anul 1993, Ucraina a acceptat să renunţe la arsenalul său de arme nucleare, al treilea din lume la acea vreme, în schimbul unor garanţii de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite şi Marii Britanii, înţelegere consfinţită prin Memorandumul de la Budapesta, semnat în decembrie 1994.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov Ucraina Rusia
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close