Antena 3 CNN Externe Spionul WikiLeaks acuză Washingtonul că minte cu privire la Irak

Spionul WikiLeaks acuză Washingtonul că minte cu privire la Irak

Spionul WikiLeaks acuză Washingtonul că minte cu privire la Irak
Sursa foto: Foto: wikileaks-press.org
16 Iun 2014   •   08:48

Militarul american, analist în domeniul informaţiilor în Irak, Chelsea (Bradley) Manning, condamnat pentru că s-a aflat la originea celei mai mari scurgeri de documente secrete din istoria americană, a acuzat duminică Washingtonul că minte în continuare cu privire la situaţia din Irak, informează AFP.

"În timp ce Irakul intră în război civil şi America intenţionează să intervină din nou, această muncă fără sfârşit conferă o nouă urgenţă problemei de a şti cum controlează armata SUA acoperirea mediatică a angajamentului său de dată îndelungată acolo şi în Afganistan", a subliniat ea.

Chelsea Manning, fostă Bradley şi condamnată la 35 de ani închisoare de curtea marţială pentru scurgerea a 700.000 de documente confidenţiale, s-a exprimat astfel într-o cronică publicată duminică în New York Times, intitulată 'Ceţoasa maşină a războiului'.

"Cred că limitele actuale ale libertăţii presei şi greul voal al secretului guvernamental îi împiedică pe americani să sesizeze pe deplin ce se petrece în războaiele pe care le finanţează', scrie deținuta.

"Ştiu că prin acţiunile mele am încălcat legea. Totuşi, neliniştile care m-au condus atunci nu au fost rezolvate", scrie Manning, încarcerată la Fort Leavenworth în Kansas.

Manning, care a adoptat oficial prenumele feminin Chelsea şi a cerut să beneficieze de un tratament hormonal pentru schimbare de sex, a fost recunoscută vinovată în august 2013 că a transmis site-ului WikiLeaks sute de mii de documente diplomatice și militare pe care acesta le-a publicat.

În timp ce preşedintele Barack Obama a anunţat în această săptămână că studiază toate opţiunile pentru a împiedica avansarea jihadiştilor în Irak, fosta analistă în domeniul informaţiilor militare în această ţară critică un "acces eviscerat al publicului american la fapte, lăsându-l fără mijloc de a evalua conduita conducătorilor săi".

×
Subiecte în articol: wikileaks
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close