Antena 3 CNN Externe Tensiuni la graniţa Japoniei. Şase nave chineze, trimise să "impună legea" lângă un arhipelag controlat de japonezi

Tensiuni la graniţa Japoniei. Şase nave chineze, trimise să "impună legea" lângă un arhipelag controlat de japonezi

Tensiuni la graniţa Japoniei. Şase nave chineze, trimise să "impună legea" lângă un arhipelag controlat de japonezi
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
14 Sep 2012   •   09:02
Şase nave de supraveghere chineze se află în apropierea arhipelagului controlat de Japonia din Marea Chinei. Acestea au misunea de "supraveghea aplicarea legii" şi de a "demonstra" că aceste insule aparţin Chinei, se precizează într-un comunicat oficial al Beijingului, citat de AFP.

"Două grupuri de nave de supraveghere chineze au sosit în apele din jurul insulelor Diaoyu şi insulelor adiacente la 14 septembrie 2012 pentru a începe patrularea şi pentru a aplica legea", se arată în comunicat.

"Aceste activităţi de aplicare a legii şi patrulele sunt destinate să demonstreze jurisdicţia Chinei asupra insulelor şi să apere interesele sale maritime", se adaugă în comunicat.

Oficialii de la Tokyo au anunţat anterior sosirea şase nave chineze în apropierea insulelor Senkaku - numite Diaoyu de către chinezi - la trei zile după naţionalizarea a trei insule din acest arhipelag revendicat de Beijing.

Potrivit premierului japonez, Yoshihiko Noda,autorităţile nipone "vor face tot posibilul pentru a monitoriza navele".

Două dintre navele chineze au ajuns primele în jurul orei locale 06:20 (00:20, ora României) în apropierea acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan

Alte patru nave au sosit puţin după ora locală 07:00 "în apele teritoriale" a precizat paza de coastă.



×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close