Antena 3 CNN Externe Turcia. Ciocniri violente şi arestări, la 12 ani de la arestarea liderului rebel Abdulah Ocealan

Turcia. Ciocniri violente şi arestări, la 12 ani de la arestarea liderului rebel Abdulah Ocealan

Turcia. Ciocniri violente şi arestări, la 12 ani de la arestarea liderului rebel Abdulah Ocealan
Sursa foto: Foto: Mediafax
16 Feb 2011   •   09:47

Violenţe în Turcia. Kurzii din sud-estul ţării au marcat, ieri, 12 ani de la arestarea liderului rebel Abdulah Ocealan. Forţele de ordine au încercat să oprească manifestaţiile organizate acolo şi totul s-a încheiat prin ciocniri violente şi zeci de arestări.

Abdulah Ocealan, şeful rebelilor separatişti din Kurdistanul turcesc, a fost capturat în Africa, în 1999. Adus în Turcia, el se află şi acum la închisoare, după ce a fost condamnat pe viaţă pentru terorism. Kurzii îl consideră, însă, un erou şi au încercat să-l omagieze, la 12 ani de la arestare, în oraşele din sud-estul Turciei, unde sunt majoritari. Poliţia turcă era, însă, pregătită şi a intervenit în forţă.

Poliţiştii au încercat să-i disperseze pe manifestanţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Militanţii kurzi au ripostat cu pietre, bâte şi bombe incendiare. Mai mulţi răniţi s-au înregistrat în ambele tabere iar forţele de ordine au arestat zeci de persoane.

Ciocnirile şi arestările au continuat şi în timpul nopţii, când mai multe maşini au fost incendiate. În ultimii 30 de ani, conflictul dintre separatiştii kurzi şi puterea de la Ankara a făcut peste 45.000 de victime. Luptele continuă şi în prezent, la graniţa Turciei cu Irakul, deşi Ocealan a anunţat, din închisoare, că nu mai cere independenţa Kurdistanului, ci doar autonomia provinciei.

 

×
Subiecte în articol: turcia ciocniri violente
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close