Antena 3 CNN Externe Ucraina a sărbătorit Ziua Independenţei cu o paradă militară. Nu au lipsit nici bombardamentele

Ucraina a sărbătorit Ziua Independenţei cu o paradă militară. Nu au lipsit nici bombardamentele

Ucraina a sărbătorit Ziua Independenţei cu o paradă militară. Nu au lipsit nici bombardamentele
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    25 Aug 2014   •   10:34

Ucraina a marcat Ziua Independenţei cu o paradă militară fastuoasă, în timp ce forţele guvernamentale au continuat bombardamentele în oraşele aflate sub controlul separatiştilor. La Doneţk, zeci de prizonieri din armata ucraineană au fost obligaţi să mărşăluiască prin faţa localnicilor.

 
Peste 1.500 de militari au defilat la Kiev de Ziua Independenţei. În urma coloanelor de militari, au venit vehicule blindate, dotate cu arme antitanc şi mitraliere, dar şi camioane ce transportau sisteme de rachete. 
 
În ziua în care s-au împlinit 23 de ani de când Ucraina şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, preşedintele Petro Poroşenko a promis că va aloca 2,2 miliarde de euro pentru modernizarea armatei. 
 
Piaţa Independenţei din Kiev, cunoscută drept Maidan, centrul revoluţionarilor, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Mii de oameni au îmbrăcat porturile tradiţionale ucrainene şi au sărbătorit Independenţa. Cei mici au încins o horă chiar pe Maidan. 
 
Din Kiev, preşedintele Poroşenko a plecat la Odessa, unde a fost organizat un spectacol maritim. În ciuda ploii torenţiale, sute de oameni au urmărit de pe mal evenimentul.
 
În Doneţk, separatiştii proruşi au organizat propria paradă militară, la care i-au obligat pe militarii ucraineni prinşi în timpul luptelor să defileze în faţa a mii de localnici. Mulţimea a luat foc la vederea prizonierilor, pe care i-au atacat cu sticle şi le-au adresat injurii.
 
Pe urmele prizonerilor au venit camioane cu apă, care au spălat străzile într-un scenariu menit să le aducă jigniri acestora. Mai mult decât atât, rebelii au expus vehiculele militare ucrainene, capturate în timpul luptelor. Oamenii s-au urcat chiar şi pe lansatoarele de rachete, pentru a-şi face poze.
 
În estul ţării, luptele continuă. Mai mulţi civili au murit în Doneţk, în urma unui nou bombardament. Chiar şi stadionul echipei Shahtior Doneţk a fost atins de proiectile. 
 

×
Subiecte în articol: Ucraina Ziua Independentei
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close