Antena 3 CNN Externe UE ar putea reintroduce vizele pentru cinci ţări din Balcani

UE ar putea reintroduce vizele pentru cinci ţări din Balcani

UE ar putea reintroduce vizele pentru cinci ţări din Balcani
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.T.    |    26 Oct 2012   •   12:26

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană sunt în favoarea reintroducerii vizelor pentru cinci ţări din Balcani, din cauza creşterii numărului de cereri de azil din partea celor proveniţi din această regiune.

Potrivit Agerpres, care citează agenţia EFE, cele cinci ţări în cauză sunt Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania şi Bosnia-Herţegovina.

Problema a fost discutată şi analizată joi, de miniştrii de Interne din statele UE, la cererea Germaniei, Franţei, Belgiei, Luxemburgului şi Olandei.

„A sosit momentul ca Balcanii să ia problema în serios, pentru ca să nu se pună sub semnul întrebării regimul liberalizării vizelor”, a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Oficialul UE a prezentat un raport în care se arată că numărul cererilor de azil primite de statele UE din partea cetăţenilor proveniţi din statele Balcanilor Occidentali a crescut cu 75% în ultimele luni.

Ca urmare a acestor date, Consiliul şi Parlamentul European examinează posibilitatea formulării unei clauze care să permită reintroducerea obligativităţii vizelor temporar şi în cazuri excepţionale.

Statele membre doresc să folosească această clauză „ca mijloc de presiune şi descurajare şi speră că nu vor fi nevoite să o pună efectiv în aplicare”.

La reuniunea ministerială ce va avea loc pe 5 şi 6 noiembrie la Tirana, în Albania, şi la care vor participa ţările din Balcanii de Vest, Comisia Europeană şi preşedinţia cipriotă a UE, va fi abordată şi tema numeroaselor cereri de azil, a mai precizat Malmstrom

Liberalizarea regimului de vize pentru Macedonia, Serbia şi Muntenegru a fost adoptată în decembrie 2009, pentru Albania şi Bosnia-Herţegovina în noiembrie 2010, iar cu Kosovo încă se poartă negocieri.

×
Subiecte în articol: vize Balcani Serbia macedonia Muntenegru Albania
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close