Antena 3 CNN Externe "Ultima ŞANSĂ pentru Vladimir Putin". America pregăteşte ÎNARMAREA Ucrainei

"Ultima ŞANSĂ pentru Vladimir Putin". America pregăteşte ÎNARMAREA Ucrainei

"Ultima ŞANSĂ pentru Vladimir Putin". America pregăteşte ÎNARMAREA Ucrainei
de O.P.    |    10 Feb 2015   •   06:32

Liderii vest-europeni se străduiesc să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei, unde luptele sunt tot mai intense.
Cancelarul Angela Merkel a discutat cu preşedintele Barack Obama şi cu premierul Canadei, înainte de întâlnirea "ultimei şanse" cu Vladimir Putin, de la Minsk.

Europenii mai speră, încă, în succesul negocierilor în timp ce, dincolo de Ocean, tot mai multe voci pledează pentru înarmarea Ucrainei.

O explozie deosebit de puternică i-a înspăimântat pe locuitorii din Doneţk, greu încercaţi de luptele din ultimele luni. Iniţial s-a vorbit chiar despre folosirea unei arme nucleare tactice. De fapt, explozia s-a produs în incinta unei uzine chimice care produce, între altele, muniţii şi bombe. Cauza deflagraţiei nu a fost încă stabilită, dar este posibil să fi fost urmarea bombardamentelor care au lovit şi un bloc de locuinţe din apropiere.

Cele mai intense confruntări au loc, însă, mai la nord, în zona unui oraş asediat de separatişti. Cele două tabere s-au înfruntat cu aceleaşi arme: rachetele Grad, moştenite din arsenalul armatei sovietice.

Cel puţin nouă militari ucraineni şi şapte civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore. De la declanşarea conflictului, numărul victimelor a trecut de 5300.

Liderii Germaniei şi Franţei vor propune Rusiei şi Ucrainei un nou plan de pace în reuniunea de la Minsk. Detaliile nu sunt cunoscute dar presa vorbeşte de o zonă demilitarizată între poziţiile celor două părţi şi de o autonomie extinsă pentru regiunile controlate de separatişti. Înaintea reuniunii, Angela Merkel s-a deplasat la Washington pentru a-şi coordona poziţia cu preşedintele Barack Obama. Statele Unite ar putea decide să furnizeze arme Ucrainei, pentru a o ajuta să reziste în faţa rebelilor susţinuţi de Rusia.

În aşteptarea reuniunii de la Minsk, Uniunea Europeană a amânat extinderea sancţiunilor impuse Rusiei. Dar, într-un gest cu puternică valoare simbolică, miniştrii europeni de externe au cerut Moscovei eliberarea unei femei-pilot ucrainene, capturată de separatişti şi trimisă în Rusia.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close