Antena 3 CNN Externe Ungaria pedepsește România pentru liceul din Târgu Mureș. Anunțul făcut de MAE ungar privind aderarea țării noastre la OCDE

Ungaria pedepsește România pentru liceul din Târgu Mureș. Anunțul făcut de MAE ungar privind aderarea țării noastre la OCDE

Ungaria pedepsește România pentru liceul din Târgu Mureș. Anunțul făcut de MAE ungar privind aderarea țării noastre la OCDE
Sursa foto: Foto: Agerpres.EPA
08 Sep 2017   •   19:16

Ungaria nu va sprijini aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat vineri MAE de la Budapesta într-o declaraţie citată de agenţia de presă MTI și Agerpres.

MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş. 

În cazul Croaţiei, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiţie a societăţii ungare MOL în această ţară. 

MAE de la Budapesta a mai menţionat că Ungaria şi-a declarat la Consiliul OCDE - care se desfăşoară vineri la Paris - intenţia de a nu sprijini intrarea României şi Croaţiei în această organizaţie.

MAE: Reacţia Ungariei contravine mesajelor de deschidere recente

În acest context, Ministerul român al Afacerilor Externe anunța, joi, că reacţia statului vecin ”este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă", care "contravine mesajelor de deschidere recente". 

MAE român susține că România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura ţării noastre. 

"Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc", punctează Ministerul de Externe. 

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus într-o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România". 

×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close