Antena 3 CNN Externe UPDATE: Nivel maxim de alertă în regiunea din nordul Franței în care se află atacatorii de la Charlie Hebdo

UPDATE: Nivel maxim de alertă în regiunea din nordul Franței în care se află atacatorii de la Charlie Hebdo

UPDATE: Nivel maxim de alertă în regiunea din nordul Franței în care se află atacatorii de la Charlie Hebdo
de O.P.    |    08 Ian 2015   •   15:49

Franţa este în stare de alertă şi a declanşat cea mai mare acţiune a forţelor de securitate din ultimii 50 de ani. Procurorii francezi au confirmat că şoferul de 18 ani, cel mai tânăr dintre suspecţi, s-a predat autorităţilor.

UPDATE: Nouă persoane sunt în prezent reținute în cadrul anchetei privind atentatul de la redacția Charlie Hebdo, a declarat joi ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, relatează Le Parisien.

El a mai afirmat că "Said Kouachi a fost recunoscut ca agresor după fotografie'', precizând că, cartea sa de identitate a fost descoperită în autovehicul Citroen abandonat în arondismentul al XIX-lea din Paris.

UPDATE: Regiunea din nordul Franței, unde au fost reperați joi autorii atacului de la sediul publicației Charlie Hebdo, a fost plasată la nivel maxim de alertă antiteroristă, au anunțat joi serviciile premierului Manuel Valls, citate de AFP.

''În urma evenimentul din cursul după-amiezii, prim-ministrul a decis să extindă la Picardia nivelul de alertă pentru atentat al planului Vigipirate'', a indicat cabinetul.

Potrivit Le Parisien, numeroși agenți ai forțelor de securitate sunt desfășurați la Corcy, unde o locuitoare a declarat pentru presa locală că polițiștii bat la fiecare ușă din sat pentru a-i întreba pe locuitori dacă au văzut pe cineva suspect.

UPDATE: Chérif Kouachi, principalul suspect în cazul atentatului care a vizat redacţia Charlie Hebdo, are legături, prin filiera fundamentalistă Buttes-Chaumont, cu reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, afirmă experţi citaţi de postul francez RTL.

Chérif Kouachi, considerat unul dintre autorii atacului terorist comis la sediul Charlie Hebdo, făcea parte, în anii 2000, din filiera islamistă Buttes-Chaumont, activă la Paris.

Din aceeaşi celulă teroristă făcea parte şi un actual membru al grupului terorist Stat Islamic (Daesh), un individ care a revendicat recent asasinarea a doi disidenţi laici tunisieni.

"Islamistul membru al grupului Stat Islamic se numeşte Boubaker al-Hakim şi reprezintă legătura între Cherif Kouachi şi reţeaua islamistă", afirmă expertul Jean-Pierre Filiu.


UPDATE: Un important dispozitiv al forţelor de poliţie franceze a fost mobilizat în localitatea Crepy-en-Valois, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecţi în cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat într-o casă, relatează France 3.

Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la redcaţia Charlie Hebdo au fost reperaţi la Villers-Cotter?ts în cursul dimineţii.

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.

Potrivit postului France 3 citat de Le Figaro, cei doi suspecţi s-ar fi baricadat într-o casă din Crepy-en-Valois.

UPDATE: Ce a scris Klaus Iohannis în cartea de condoleanţe de la Ambasada Franţei: "În aceste momente de adâncă durere, doresc să transmit sincere condoleanţe şi întreaga solidaritate a naţiunii române, cetăţenilor Republicii Franceze, afectaţi de acest tragic eveniment. Sunt alături de familiile îndoliate şi de familiile celor răniţi şi le asigur de profunda mea compasiune. România condamnă ferm acest act terorist şi rămâne solidară cu înteaga comunitate internaţională, în lupta împotriva acestor acte crude, lipsite de orice raţiune", este mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, din cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei.

UPDATE: Gara de Nord a fost evacuată din cauza unui colet suspect, iar în zona La Defense li s-a cerut oamenilor să rămână în clădiri, să nu iasă pe străzi după ce în zonă a fost semnalată prezența unui bărbat înarmat. Elicopterele poliției survolează cartierul.

UPDATE: Patrick Pelloux, editorialist al săptămânalului francez Charlie Hebdo, a spus că o nouă ediţie a publicaţiei satirice, a cărei echipă redacţională a fost decimată miercuri, într-un atac terorist în urma căruia au murit opt jurnalişti şi desenatori, va apărea miercurea viitoare, informează AFP.

"Vom continua, am decis că săptămânalul va fi publicat şi săptămâna viitoare. Suntem cu toţii de acord", a declarat editorialistul Patrick Pelloux, care este şi specialist în medicina de urgenţă. Acesta a precizat că echipa publicaţiei urmează să se întâlnească în viitorul apropiat.

"Îl vom face la noi, ne vom descurca", a spus acesta, precizând că redacţia nu este accesibilă, fiind în derulare ancheta privind atacul de miercuri.

"Este foarte greu, cu durerea noastră, cu temerile noastre, dar o vom face oricum, pentru că această prostie nu va câştiga. Charb (directorul publicaţiei, ucis miercuri în atac, n.r.) a spus întotdeauna că săptămânalul trebuie să fie publicat, indiferent de situaţie", a continuat Pelloux, cu o voce stinsă.


UPDATE: O anchetă efectuată de jurnalişti pentru emisiunea "Pieces conviction" difuzată de France 3 în 2005 arăta cât de hotărât era unul dintre cei trei suspecţi în atacul asupra săptămânalului Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, să moară ca martir în Irak, relatează Le Parisien, în ediţia electronică.

Kouachi, în prezent în vârstă de 32 de ani, nu vorbeşte direct, dar mai multe citate, extrase în mod vizibil din cadrul audierilor, arată că acesta era hotărât să moară ca martir în Irak.

Tânărul este prezentat ca un "elev sârguincios" al lui Farid Benyettou, un predicator din al XIX-lea arondisment al Parisului, care pregătea voluntari dispuşi să plece pentru a lupta în Irak, înainte ca filiera sa să fie destructurată. În cursul audierilor, Kouachi a rezumat conţinutul acestor "învăţături": "Farid mi-a spus că scrierile religioase oferă dovezi ale binefacerii atentatelor sinucigaşe. Este scris că este bine să mori ca martir".



UPDATE: La ora 14:30, preşedintele României, Klaus Iohannis, va merge la Ambasada Franţei de la Bucureşti pentru a-şi exprima susţinerea faţă de familiile victimelor atentatului terorist de la Paris.

UPDATE: Administratorul unei benzinării "i-a recunoscut oficial pe cei doi bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatul de la Charlie Hebdo", a explicat o sursă apropiată anchetei, în timp ce Le Point scrie că suspecţii ar fi încercat să jefuiască benzinăria. "Cei doi bărbaţi poartă cagule şi par a avea arme Kalaşnikov şi lansatoare de rachete", a confirmat o altă sursă.

UPDATE: În toată Franţa toată lumea a ţinut un moment de reculegere pentru victimele atentatului terorist de ieri, din Paris. Autorităţi şi oameni de rând au păstrat un minut de tăcere şi s-au rugat pentru sufletele celor ucişi în sângerosul atac.



UPDATE: Numeroase vedete de la Hollywood au denunţat, miercuri, atentatul "demn de dispreţ" comis asupra cotidianului satiric Charlie Hebdo şi au lansat un apel la adresa comunităţii internaţionale, cerându-i să apere cu orice preţ libertatea de exprimare, informează AFP.

Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) a prezentat condoleanţe familiilor victimelor din atentatul comis miercuri la Paris.

UPDATE: Doi suspecţi înarmaţi au fost reperaţi în Aisne, în nordul Franţei, afirmă Le Parisien, în ediţia electronică, în condiţiile în care poliţia franceză îi caută pe autorii atacului asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi.

Potrivit Le Parisien, doi bărbaţi au fost reperaţi în cursul dimineţii pe RN 2 la Villers-Cotter?ts (Aisne). Cei doi suspecţi circulau într-o maşină Renault Clio albă, cu plăcuţe de înmatriculare ascunse. Cei doi bărbaţi purtau cagule şi erau puternic înarmaţi.

UPDATE: Victor Ponta a mers la sediul ambasadei Franţei din Capitală şi a semnat în cartea de condoleanţe, în semn de solidaritate faţă de victimele atentatului terorist de ieri, din Paris.

UPDATE
: Val de acte teroriste în Franţa. Mai multe lăcaşuri de cult musulmane au fost ţinta unor atacuri care nu s-au soldat însă cu victime, în trei oraşe din Franţa, începând de miercuri seara, după atentatul sângeros împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, au anunţat joi surse judiciare, citate de AFP. Trei grenade folosite pentru exerciţii militare au fost aruncate înspre o moschee din Mans (vest), două focuri de armă au fost trase împotriva unei săli de rugăciune musulmane din Port-la-Nouvelle (sud), iar un restaurant ce vindea kebab şi care era situat lângă o moschee a fost ţinta unei explozii criminale în apropiere de Lyon (centru-est), potrivit acestor surse.

UPDATE: Poliţista rănită în atacul armat de astăzi a murit în urma rănilor grave, suferite.

UPDATE: Autorul incidentului armat care a vizat poliţişti municipali, joi dimineaţă, la sud de Paris, şi care s-a soldat cu doi răniţi, dintre care o poliţistă aflată în stare critică, a reuşit să fugă şi este dat în urmărire, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

"Procurorul Republicii va declanşa acţiunea publică astfel încât autorul acestei crime să fie imediat identificat şi să poată fi arestat", a declarat ministrul, care s-a deplasat la Montrouge, în suburbia pariziană, unde s-a desfăşurat incidentul armat.

Surse din poliţie afirmaseră anterior că un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost reţinut la scurt timp după schimbul de focuri.

UPDATE: O explozie de origine criminală a avut loc în faţa unui restaurant ce vinde kebab situat în apropierea unei moschei din zona central-estică a Franţei, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

UPDATE: Premierul Victor Ponta se va afla la ambasada Franţei din Bucureşti, la ora 12.30, pentru a semna în cartea de condoleanţe, în urma atacului de la Paris.

UPDATE:Doi poliţişti au fost răniţi într-un nou incident armat care a avut loc joi dimineaţa, la Montrouge, în regiunea pariziană, relatează TF1, în pagina electronică. Schimbul de focuri a izbucnit cu puţin timp înainte de ora 08.00 (09.00 ora României) la Montrouge, la sud de Paris. Doi poliţişti municipali "sunt la pământ", a declarat o sursă din cadrul poliţiei.

Potrivit surselor TF1, unul dintre poliţişti este grav rănit.Agresorii, în număr de doi, au fugit la bordul unei maşini albe Clio. Potrivit Europe 1, unul dintre agresori a fost reţinut. Pentru moment este prea devreme pentru a se stabili o legătură cu atacul asupra săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.


UPDATE: Două focuri de armă s-au tras în sudul Parisului, iar un ofiţer de poliţie a fost rănit

UPDATE
: "Au fost mai multe reţineri în această noapte, sunt arestări preventive", a declarat premierul pentru postul de radio RTL, refuzând să ofere detalii, în timp ce a fost întrebat cu insistenţă dacă este vorba despre doi sau trei indivizi arestaţi.

UPDATE: Premierul francez, Manuel Valls, a anunţat joi "mai multe arestări" în ancheta privind atacul sângeros împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, relatează AFP.

De mai bine de 18 ore, mii de poliţişti au împânzit şi străzile Parisului în căutarea suspecţilor. La câteva ore de la atac, s-a stabilit că este vorba despre trei bărbaţi, cetăţeni franco-algerieni, doi fraţi de 34 şi 32 de ani şi un al treilea, în vârstă de 18 ani, cel care a condus maşina.



Unul dintre suspecţi a fost judecat în 2008 pentru afilierea la o reţea teroristă irakiană. A fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru că ar fi ajutat luptătorii radicali din Irak.

Potrivit autorităţilor franceze atacatorii din Paris ar fi doi fraţi care au cetăţenie franco-algeriană. Said Kouachi şi Cherif Kouach, au 34, respectiv 32 de ani si locuiau amândoi din Paris.



În învălmăşeală, Said şi-a uitat buletinul în maşina abandonată. În acest mod au descoperit poliţiştii identitatea atacatorilor.
Cherif a fost acuzat, în 2008, că i-a ajutat pe luptătorii radicali din Irak şi a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, potrivit Associated Press.

La acel moment, el a declarat în faţa curţii că i-a ajutat deoarece era revoltat de tratamentul dur aplicat de gardienii americani deţinuţilor irakieni în penitenciarul Abu Ghraib.

Cei doi fraţi le-ar fi strigat martorilor îngroziţi că fac parte din reţeaua teroristă Al Qaida, filiera din Yemen, iar prin atacul lor erau convinşi că l-au răzbunat pe profetul Mohamed, a cărui imagine a fost întinată de caricaturiştii executaţi.

Un alt extremist le-a fost complice în atacul din redacţie. Este vorba de Hamyd Mourad, un tânăr de numai 18 ani, care ar fi fost şoferul celor doi fraţi. El trăia în Reims, aflat la o oră şi jumătate de Paris. Tocmai de aceea, poliţiştii au descins la reşedinţa lui din Reims şi au prelevat probe şi amprente.

În acest timp, jurnaliştii au anunţat că în zonă s-au auzit mai multe focuri de armă, şi chiar au scris că doi dintre suspecţi au fost arestaţi, iar un al treilea ucis.

 Informaţii neconfirmate nici până la această oră. Mai mult decât atât, poliţiştii au făcut publice fotografiile celor doi fraţi, cerând ajutorul publicului la prinderea lor. Câteva ore mai târziu, Hamyd s-a predat autorităţilor, spun surse din Poliţie pentru AFP.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close