Antena 3 CNN Externe Violenţele reizbucnesc în Egipt. Manifestanţii invadează sediile securităţii pentru a salva arhivele

Violenţele reizbucnesc în Egipt. Manifestanţii invadează sediile securităţii pentru a salva arhivele

Violenţele reizbucnesc în Egipt. Manifestanţii invadează sediile securităţii pentru a salva arhivele
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Mar 2011   •   12:39

Violentele au reizbucnit şi în Egipt. Grupuri de manifestanţi furioşi au devastat sediile securităţii din mai multe oraşe. Oamenii spun că angajaţii ministerului de Interne distrug arhivele, pentru a face uitate abuzurile din vremea regimului Mubarak.

În portul Alexandria mulţimea a incendiat maşinile funcţionarilor securităţii şi apoi a forţat intrarea în sediu. Armata, chemată în ajutor, a tras focuri de avertisment pentru a restabili ordinea. Odată intraţi în clădire, unii manifestanţi au început să caute arhivele, în timp ce alţii şi-au descărcat, pur şi simplu, mânia pe tot ce le ieşea în cale.

Aceleaşi scene s-au repetat în câteva oraşe de provincie, dar şi într-un cartier din Cairo. Sediile securităţii au fost devastate, dar armata a reuşit, până la urmă, să-i evacueze pe manifestanţi. Aceştia le-au arătat ziariştilor străini documente pe jumătate arse, care ar dovedi că oamenii securităţii încearcă să distrugă arhivele.

Manifestanţii cer desfiinţarea securităţii, acuzată de tortură şi de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor din ultimele luni. Pentru a încerca să calmeze spiritele, noile autorităţi l-au adus în faţa justiţiei pe fostul ministru de interne, care coordona şi securitatea. Dar mulţi protestatari l-ar dori deja executat.

Deocamdată, fostul ministru este judecat doar pentru corupţie şi abuz de putere, alături de alţi câţiva demnitari ai vechiului regim.

 


×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close