Antena 3 CNN Externe ZI ISTORICĂ. Peste 3 MILIOANE de oameni au ieşit pe străzile Franţei, la marşurile împotriva terorismului

ZI ISTORICĂ. Peste 3 MILIOANE de oameni au ieşit pe străzile Franţei, la marşurile împotriva terorismului

ZI ISTORICĂ. Peste 3 MILIOANE de oameni au ieşit pe străzile Franţei, la marşurile împotriva terorismului
11 Ian 2015   •   23:34
UPDATE- Deşi încă nu există cifre oficiale pentru evenimentul de duminică de la Paris, estimările merg până la 3,7 milioane de oameni în toată Franţa. La acest număr se adaugă şi alte mii de persoane care au manifestat în toată lumea.

UPDATE
 -
Toate oficialităţile reunite la eveniment au mărşăluit timp de 30 de minute. Oamenii adunaţi în Paris pentru eveniment au continuat marşul. Până la 1,5 milioane de oameni au participat la marşul de solidaritate din Paris. Peste 40 de lideri mondiali s-au alăturat "strigătului pentru libertate".

"Parisul este capitala lumii astăzi. Întreaga ţară se va ridica astăzi", a declarat preşedintele Francois Hollande.

Liderii mondiali, printre care şi cancelarul german Angela Merkel, premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, dar şi preşedintele român, Klaus Iohannis, au luat la pas străzile din Paris.

Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestaţii se desfăşurau duminică după-amiază în alte oraşe franceze, la care participau peste 600.000 de persoane.

Între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi erau la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), peste 60.000 la Rennes (vest) sau Marsilia (sud-est) şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru) sau la Perpignan (sud).

Alte manifestaţii se desfăşurau în numeroase capitale din Europa şi America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franţa îndoliată.

UPDATE  - Liderii lumii au pornit în marş, la ora 16.25, ora României. Peste 40 de şefi de stat participă la marşul împotriva terorismului, alături de preşedintele, premierul şi ceilalţi membri ai Guvernului Franţei.

UPDATE -Sute de mii de oameni s-au adunat pe străzile Parisului.

UPDATE
- Preşedintele francez, François Hollande, a primit duminică la Palatul Elysée numeroşi şefii de stat şi de Guvern care vor participa în scurtă vreme la Marşul solidarităţii din Paris.

Printre liderii străini primiţi de Hollande la Palatul Elysée figurează preşedintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi cel israelian Benjamin Netanyahu.
   
De asemenea, la sediul preşedinţiei franceze a sosit şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.


Foto: Preşedintele Klaus Iohannis,  primit  la Palatul Elysée


UPDATE
- Mii de persoane s-au adunat deja duminică la Paris, cu trei ore înaintea marşului împotriva terorismului, care trebuie să înceapă la ora 16.00, ora României, relatează AFP.

"Luaţi-vă pixurile" sau "Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi", se putea citi pe pancarte, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franţa, dintre care 12 la redacţia revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o poliţistă joi şi patru ostatici vineri.



Un milion de oameni sunt aşteptaţi să participe la uriaşa manifestaţie, care va începe la ora 16.00, ora României.

De altfel, Francois Hollande e primul preşedinte francez din ultimii 35 de ani care ia parte la o manifestaţie publică. "Astăzi, Parisul este capitala lumii", a spus Hollande.

Pentru acest marş, autorităţile franceze au luat măsuri excepţionale. Vor fi mii de poliţişti şi jandarmi care vor asigura securitatea. Ministrul francez de Înterne a garantat încă de ieri că marşul se va desfăşura fără probleme. Măsuri de securitate sporite au fost luate pe tot teritoriul Franţei. În întreaga ţară au fost mobilizaţi 89.000 de soldaţi, poliţişti şi jandarmi. De asemenea, în paralel cu marele marş de la Paris, au loc manifestaţii similare şi în alte mari oraşe ale Franţei.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la marşul solidarităţii din Paris, la invitaţia omologului său francez. "În faţa atacurilor barbare care au avut loc în Franţa, Europa şi întreaga lume liberă îşi arată unitatea şi solidaritatea. Gândurile şi inimile noastre au fost alături de cetăţenii francezi de la începutul acestor atacuri. Prezenţa alături de ceilalţi şefi de stat şi de Guvern la Paris va da un semnal ferm al dorinţei de implicare a României în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel.", anunţă Iohannis în mesajul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo Klaus Iohannis
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close