Antena 3 CNN International News Richard Branson și echipajul său au revenit pe Pământ după un zbor cu succes la limita spațiului cosmic

Richard Branson și echipajul său au revenit pe Pământ după un zbor cu succes la limita spațiului cosmic

Miliardarul Richard Branson a decolat duminică, la 17.40, ora României, din New Mexico, SUA, la bordul avionului spațial Unity 22 construit de compania sa, într-o tentativă reușită de inaugurare a zborurilor cosmice comerciale.

Richard Branson și echipajul său au revenit pe Pământ după un zbor cu succes la limita spațiului cosmic
de Adrian Iclozan    |    11 Iul 2021   •   18:41

Update ora 18.40: Unity a aterizat cu succes în New Mexico

Richard Branson și cei cinci oameni care l-au însoțit în zborul la limita spațiului cosmic au revenit la sol după un zbor fără incidente.

Participanții la acest zbor istoric dobândesc calitatea de astronauți, deoarece au atins altitudinea care corespunde definiției valabile în SUA pentru spațiul cosmic.

Update ora 18.34: Unity și-a început revenirea pe Pământ

Unity și-a început planarea controlată către Pământ, după ce motorul său rachetă a ars combustibil timp de 60 de secunde, imprimând vehiculului o viteză de 3.700 de kilometri pe oră, de trei ori mai mare decât cea a sunetului.

Durata totală a zborului, inclusiv ascensiunea până la altitudinea de lansare în spațiu, este estimată la aproximativ o oră.

UPDATE ora 18.23: Unity s-a desprins de nava purtătoare

Unity s-a desprins de nava purtătoare și și-a activat motorul rachetă. Branson și echipa se îndreaptă spre limita spațiului cosmic.

Știrea inițială

Cu circa o oră înainte de zbor, Branson a postat pe contul său de Twitter o fotografie alături de Elon Musk, fondatorul Tesla și, de asemenea, fondatorul companiei SpaceX, care transportă în prezent oameni și resurse materiale pe stația spațială internațională.

"Începe o zi mare. E minunat să începi dimineața alături de un prieten. Mă simt bine, sunt emoționat, sunt pregătit", se spune în explicația atașată fotografiei.

Cu circa 10 minute întârziere față de ora anunțată - 7.30 dimineața, ora locală, 17.30, ora României - miliardarul și echipa sa au pornit în marea aventură.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Alături de Branson, la bordul Unity 22 se află cinci persoane: piloții avionului spațial și trei membri importanți ai companiei miliardarului.

Cei șase oameni îmbarcați pentru zborul suborbital efectuat de avionul spațial sunt, de la stânga la dreapta:

  • Dave Mackay, pilot;
  • Colin Bennet, inginer-șef însărcinat cu operațiunile;
  • Beth Moses, instructor-șef al astronauților;
  • Richard Branson;
  • Sirisha Bandla, vice-presidente însărcinat cu afaceri guvernamentale și cercetarea;
  • Michael Masucci, pilot

Înainte de a porni în zborul suborbital propriu-zis, Unity 22 va fi dus de aeronava purtătoare la o altitudine de aproximativ 15 kilometri.

Nava purtătoare White Knight Two are patru motoare reactive iar avionul spațial Unity 22 este atașat la mijloc.

Odată atinsă altitudinea programată, Unity 22 se va detașa de White Knight Two, își va activa motorul rachetă și va porni într-o ascensiune care îl va duce la circa 80 de kilometri.

Din motive de securitate, toți cei patru pasageri ai aparatului pilotat de Mackay și Masucci vor fi echipați cu parașute pe toată durata zborului.

De asemenea, avionul spațial are suficiente rezerve de oxigen pentru a face față unei eventuale depresurizări.

După atingerea înălțimii maxime și experimentarea stării de imponderabilitate pentru câteva minute, echipajul Unity 22 va porni înapoi, în zbor planat controlat, către Pământ.

Înaintea evenimentului de duminică, ansamblul spațial a trecut prin 22 de teste, dintre care trei la limita spațiului cosmic.

Virgin Galactic, compania lui Branson, transmite live eveniment-ul într-un stream care poate fi accesat aici.

Ca element menit să accentueze latura publicitară a evenimentului de duminică, miliardarul s-a lăsat filmat venind pe bicicletă spre locul lansării.

Foto: Ansamblul format de nava purtătoare White Knight Two și avionul spațial Unity (atașat la mijloc), înainte de decolare

×
Subiecte în articol: Richard Branson avion spațial
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close