Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit poeta Constanţa Buzea, prima soţie a lui Adrian Păunescu

A murit poeta Constanţa Buzea, prima soţie a lui Adrian Păunescu

A murit poeta Constanţa Buzea, prima soţie a lui Adrian Păunescu
Sursa foto: Foto: Mediafax
31 Aug 2012   •   15:30

Poeta Constanţa Buzea, prima soţie a lui Adrian Păunescu, a încetat din viaţă vineri, anunţă pe Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti (ASB).
   
"Prin dispariţia Constanţei Buzea literatura română suferă o grea şi dureroasă pierdere. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face în zilele de 1 şi 2 septembrie la sediul Uniunii Scriitorilor", menţionează sursa citată, citată de Agerpres.

Potrivit scriitorului Horia Gârbea, preşedintele ASB, sicriul cu corpul neînsufleţit al poetei va fi depus sâmbătă la sediul USR din Capitală urmând ca duminică sau luni la prânz acesta să fie înmormântată, probabil la Cimitirul Bellu.
   
Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate poete ale generaţiei sale, Constanţa Buzea s-a născut la 31 martie 1941 la Bucureşti. Aceasta a absolvit studii de filologie în anul 1970, iar din 1973 a lucrat ca redactor la revista 'Amfiteatru' până în 1989.

Constanţa Buzea a debutat în revista "Tânărul scriitor" în anul 1957. Primul volum i-a apărut în anul 1963.
   
Constanţa Buzea a fost o prolifică autoare de versuri ("Norii", "Sala nervilor", "Pasteluri", "Limanul orei2, "Ultima Thule", "Pelerinaj", "Roua plural", "Netrăitele2 etc.).
   
În ultimii ani s-a consacrat poeziei de inspiraţie mistică.
   
De asemenea a semnat numeroase culegeri de poezie pentru copii ('"Cărticica de doi ani", "Cărticica de patru ani", "Zgomotocicleta").
   
Jurnalul său din anii 1969-1971 a apărut recent sub titlul "Creştetul Gheţarului".
   
În calitate de redactor la "Amfiteatru" şi apoi la "România literară" a încurajat numeroşi autori aflaţi la debut, în special poeţi.
   
I s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei Române şi Premiul Naţional Mihai Eminescu (2001).

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close