Antena 3 CNN Life Oameni Destinul halucinant al fotografului care a făcut această poză. Nu vei mai putea rămâne la fel după ce îi vei citi povestea

Destinul halucinant al fotografului care a făcut această poză. Nu vei mai putea rămâne la fel după ce îi vei citi povestea

Destinul halucinant al fotografului care a făcut această poză.  Nu vei mai putea rămâne la fel după ce îi vei citi povestea
de O.P.    |    07 Mai 2012   •   08:41

Nimeni nu se poate uita la această imagine fără a fi profund impresionat. Un copil stă ghemuit la pământ, aproape mort de foame şi de sete, aşteptându-şi sfârşitul pe care îl priveşte ca pe o eliberare. La câţiva metri în spatele lui stă un vultur care aşteaptă ca micul om să moară, pentru a-l putea mânca.

Această fotografie a fost publicată pentru prima dată în 1993 şi a stârnit reacţii impresionante în întreaga lume, iar fotograful Kevin Carter a primit premiul Pulitzer pentru această imagine un an mai târziu. Sute de mii de oameni s-au mobilizat în lupta împotriva foametei din Sudan, iar tone întregi de ajutoare au fost trimise în această ţară.



Însă destinul acestui fotograf nu avea să cunoască un având uluitor, ci din contră. Chiar dacă i-au fost recunoscute meritele în întreaga lume, Kevin Carter nu a avut pace. Spunea adesea, parcă bântuit de aceste gânduri: "Când am văzut pentru prima dată această scenă am avut impulsul să fotografiez şi să imortalizez totul. Credeam că micuţa este moartă, dar când am văzut că se mişcă, fiori reci mi-au trecut pe şira spinării".

Kevin Carter a fotografiat această ipostază şocantă, însă nu a reuşit să o ducă la un centru de ajutor, pentru că era însoţit de zeci de soldaţi în momentul în care a făcut poza.

Cei de la New York Times au publicat un material în care arătau cu degetul către Carter, acuzându-l că nu s-a asigurat că fetiţa este în siguranţă, dusă la un centru de recuperare - care potrivit unor surse s-ar fi aflat la numai câteva sute de metri depărtare.

Tumultul care a luat naştere de la publicarea acestei imagini a fost unul impresionant, iar Carter nu era pregătit să fie în mijlocul lui. Astfel, măcinat de gândul că ar fi putut face mai mult, că i-ar fi putut salva viaţa fetiţei, Kevin Carter s-a sinucis la puţin timp după ce a primit premiul Pulitzer pentru fotografie.







×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close