Antena 3 CNN Actualitate Media Le Monde: Regele Mihai împlineşte 90 de ani, dar încă face clasa politică românească să trepideze

Le Monde: Regele Mihai împlineşte 90 de ani, dar încă face clasa politică românească să trepideze

Le Monde: Regele Mihai împlineşte 90 de ani, dar încă face clasa politică românească să trepideze
Sursa foto: Foto: INTACT Images
25 Oct 2011   •   08:50

Regele Mihai este numit omul săptămânii de către ziarul Le Monde. Prestigiosul cotidian francez a dedicat un articol de o pagină fostului suveran al României, în care îl numesc o figură emblematică a ţării noastre.

În acelaşi timp, jurnaliştii francezi spun că Regele Mihai este un ghimpe pentru actuala conducere a ţării.

"Împlineşte 90 de ani, dar încă face clasa politică românească să trepideze", scrie Le Monde.

Pentru cotidianul francez, regele este omul săptămânii. Articolul prezintă perioada ultimilor 20 de ani, când fostul monarh a revenit în România. Le Monde dezvăluie reacţia de dezamăgire a lui Mihai atunci când, pentru prima dată după aproape 50 de ani, a revăzut Bucureştiul, radical schimbat de comunişti.

Jurnaliştii scriu şi despre momentul când statul i-a retrocedat Regelui Palatul Elisabeta, unde în urmă cu decenii, comuniştii i-au cerut abdicarea.

"Aici, în acest birou, i-am primit. Mi-au spus că, dacă nu voi abdica, vor ucide 1000 de studenţi. Ce puteam să fac?", scrie Le Monde, citându-l pe fostul monarh.

Potrivit Le Monde, discursul pe care Regele Mihai îl va susţine în faţa Parlamentului este un moment important pentru viaţa politică românească.

"Fostul suveran, gonit de comunişti în 1947, a petrecut marea parte a vieţii sale în Elveţia, în aşteptarea unei reveniri la tron. În ciuda vârstei de 90 de ani, încă speră că monarhia va fi reinstaurată în ţara sa", mai scrie Le Monde.

 





×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close