Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă "Reduce simțitor speranța de viață!" Ce factor ne poate influenţa decisiv ADN-ul

"Reduce simțitor speranța de viață!" Ce factor ne poate influenţa decisiv ADN-ul

"Reduce simțitor speranța de viață!" Ce factor ne poate influenţa decisiv ADN-ul
05 Mai 2015   •   14:31

Depresia nu ne schimbă doar mental, ci lasă urme adânci şi în ADN-ul nostru, cel puțin asta susțin oamenii de ştiinţă de la Wellcome Trust Centre for Human Genetics.

Aceştia au analizat ADN-ul a peste 11.000 de persoane ce sufereau de depresie şi al altora neafectaţi. Iniţial, oamenii de ştiinţă căutau o genă asociată cu riscul de depresie. În schimb, au corelat apariţia acesteia cu lungimea ADN-ului mitocondrial. Mitocondria este sursa de energie a celulei. Creşterea ADN-ului mitocondrial are implicaţii interesante. Mitocondria generează tot mai multă energie pentru celulele afectate de stres, căci organismul cere energie în cantităţi mult mai mari pentru a face faţă cererii.

Cercetările pe soareci au relevat micşorarea telomerilor, care se află la extremităţile cromozomilor. Aceştia protejează cromozomii şi împiedică pierderea informaţiei. În timpul diviziunii celulare, telomerii se micşorează până în punctul în care diviziunea devine imposibilă. Eroziunea telomerilor are legătură cu scăderea speranţei de viaţă, pe scurt...

×
Subiecte în articol: ADN stres speranta de viata influenta
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close