Antena 3 CNN Life Știinţă Pericol de TSUNAMI în Japonia. Avertismentul transmis de oamenii de ştiinţă niponi

Pericol de TSUNAMI în Japonia. Avertismentul transmis de oamenii de ştiinţă niponi

Pericol de TSUNAMI în Japonia. Avertismentul transmis de oamenii de ştiinţă niponi
Sursa foto: Foto: mainichi.jp
20 Aug 2014   •   09:32

Oamenii de ştiinţă niponi avertizează că o insulă vulcanică în erupţie din largul Japoniei ar putea provoca un tsunami dacă versanţii creaţi de lavă se vor prăbuşi brusc, relatează AFP.

Insula este situată în Pacific la 1.000 de kilometri sud de Tokyo. În primele zile ale erupţiei, insula avea formă aproximativ ovală cu o lungime de 400 de metri şi o lăţime de 200 de metri. Dar ea a sfârşit prin a se lipi de insula nelocuită Nishinoshima aparţinând micului arhipelag Ogasawara. Ansamblul, care continuă să se extindă, acoperă în prezent 1,26 de kilometri pătraţi.

Vulcanul scoate la suprafaţă în prezent 200.000 de metri cubi de lavă pe zi - suficient cât pentru a umple 80 de piscine olimpice. Materia se acumulează pe extremitatea estică a insulei.

"Dacă lava continuă să urce astfel, o parte din versanţi ar putea să se prăbuşească şi să provoace un tsunami", a avertizat Fukashi Maeno, profesor la Institutul de seismologie al Universităţii din Tokyo.

Potrivit expertului, o prăbuşire de 12 milioane de metri cubi de lavă ar provoca un tsunami de un metru care ar putea ajunge în aproximativ 18 minute pe insula Chichijima, unde locuiesc circa 2.000 de persoane şi care situată la o distanţă de 130 de kilometri.

"Mijlocul ideal de a supraveghea şi evita o catastrofă naturală ar fi de a pune în funcţiune un nou sistem de depistare a valurilor seismice şi cutremurelor în apropiere de insulă, dar este imposibil să se ajungă acolo în situaţia actuală", a explicat Maeno.

Japonia se află la joncţiunea a patru plăci tectonice. În fiecare an, în Japonia se înregistrează peste 20 la sută dintre seismele cele mai violente de pe planetă.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close