Antena 3 CNN Life Știinţă Prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au vindecat un cancer cu ajutorul unui vaccin rujeolic

Prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au vindecat un cancer cu ajutorul unui vaccin rujeolic

Prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au vindecat un cancer cu ajutorul unui vaccin rujeolic
16 Mai 2014   •   14:30

O femeie care suferea de cancer al măduvei osoase a fost vindecată prin injectarea în doze mari a unei tulpini modificate a virusului rujeolei, au anunţat oamenii de ştiinţă americani, citaţi de AFP.

Tratamentul nu a avut însă acelaşi succes pe o a doua pacientă, al cărei cancer a fost totuşi diminuat prin această terapie virală, au menţionat cercetătorii.

"Este vorba despre primul studiu clinic care arată fezabilitatea unei terapii virale contra cancerelor care au făcut deja metastaze", a subliniat Stephen Russell, medic hematolog la Mayo Clinic din statul american Minnesota.

"Aceste paciente nu mai răspundeau la celelalte terapii şi trecuseră prin mai multe recidive ale cancerelor lor", a adăugat coordonatorul studiului.

Femeile, care sufereau de mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice din măduva osoasă, au primit fiecare o singură doză din acest vaccin ce conţinea tulpini modificate genetic ale virusului rujeolei, capabile să ţintească celulele canceroase.

Virusologia anticancer, care recurge la agenţi patogeni modificaţi pentru a ataca celulele canceroase, este utilizată încă din anii '50. Mii de bolnavi au fost trataţi cu ajutorul acestei tehnici care foloseşte numeroase familii de virusuri, inclusiv cel al herpesului şi cel al gripei.

×
Subiecte în articol: cancer tratament cancer
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close