Antena 3 CNN Life Știinţă Un cutremur foarte VIOLENT ar putea avea loc EXTREM de aproape de România. Ce arată date strânse de experţi

Un cutremur foarte VIOLENT ar putea avea loc EXTREM de aproape de România. Ce arată date strânse de experţi

Un cutremur foarte VIOLENT ar putea avea loc EXTREM de aproape de România. Ce arată date strânse de experţi
de O.P.    |    15 Sep 2014   •   11:34

Când un segment al unei falii seismice majore nu mai dă niciun „semn de viaţă”, asta poate însemna două lucruri; fie că acest „gol seismic” este inactiv, două plăci tectonice alunecând paşnic una pe lângă cealaltă, fie că segmentul poate fi sursa unor potenţiale cutremure, în zonă acumulându-se treptat tensiuni care s-ar putea descărca sub forma unui seism puternic. Cercetări realizate în zona Faliei Anatoliene Nordice îi fac pe oamenii de ştiinţă să presupună că în scurt timp ar putea avea loc în Turcia un cutremur de mare intensitate.

Specialiştii de la MIT şi din Turcia au observat, în diferite segmente ale Faliei Nordice Anatoliene, ambele tipuri de comportamente. Falia se întinde pe o lungime de 745 km, peste partea de nord a Turciei, până în Marea Egee, scrie descoperă.ro.

Analizând date GPS adunate în 20 de observaţii, cercetătorii au ajuns la concluzia că următorul seism major în regiune – probabil cu magnitudinea de 7 sau mai mare - ar avea loc, cu mare probabilitate, de-a lungul unui gol seismic situat sub Marea Marmara, la aproximativ 8 km de Istanbul. Pe acest segment nu s-au mai înregistrat cutremure de 250 de ani, aşa că s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descătuşa violent, sub forma unui cutremur de magnitudine mare, cred autorii studiului. Rezultatele studiului au fost publicate în Geophysical Research Letters.

Având în vedere că Istanbul e un oraş cu populaţie numeroasă şi cu multe clădiri vechi şi/sau neconforme cu standardele actuale de construcţie recomandate pentru zonele cu risc seismic, efectele unui cutremur puternic în această zonă ar putea fi devastatoare.

×
Subiecte în articol: cutremure seisme
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close