Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu a preluat mandatul de preşedinte interimar de la Traian Băsescu

Crin Antonescu a preluat mandatul de preşedinte interimar de la Traian Băsescu

Crin Antonescu a preluat mandatul de preşedinte interimar de la Traian Băsescu
de O.P.    |    10 Iul 2012   •   14:31
UPDATE 14.15 - Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat, pentru aproximativ trei sfreturi de oră. Ambasadorul SUA a ajuns la Palatul Cotroceni în jurul orei 13.20.

UPDATE 13.15
- Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a mers la Palatul Cotroceni, unde se află preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta.

Reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti au confirmat prezenţa la Cotroceni a lui Mark Gitenstein, precizând că acesta a fost invitat la palatul prezidenţial, informează Agerpres.

UPDATE: Crin Antonescu a ajuns la Palatul Cotroceni şi a preluat  mandatul de preşedinte interimar de la Traian Băsescu.  Preşedintele suspendat Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni, la volanul autoturismului Logan, el salutând la ieşire ziariştii prezenţi în faţa Palatului făcându-le acestora cu mâna.

În locul lui Crin Antonescu, în fruntea Senatului, a fost numit interimar Petru Filip.

Ce atribuţii are un preşedinte interimar

Constitutia stabileste ca presedintele interimar va prelua toate atributiile unui sef de stat, cu 3 exceptii: 

- nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii,
- nu va putea dizolva Parlamentul
- nu poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Restul prerogativelor, atat in domeniul politicii externe, cat si in domeniul apararii, vor fi asigurate de presedintele interimar. Mai precis, conform Constitutiei, acesta va putea incheia tratate internationale in numele Romaniei, va acredita reprezentantii diplomatici ai Romaniei si va putea aproba desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

De asemenea, seful statului, desi interimar, va fi comandantul fortelor armate si va indeplini functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparate a Tarii, pozitie din care poate declara mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate.

Tot printre atributiile presedintelui interimar se vor numara numirea in functii publice, acordarea in gradele de maresal, de general si de amiral, conferirea decoratiilor si a titlurilor de onoare. In acelasi timp, presedintele interimar va putea acorda gratierea individuala.

×
Subiecte în articol: mark gitenstein
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close