Antena 3 CNN Politică DNA: B1TV şi OTV, contracte din ŞPAGA lui Vanghelie. DNA: Marian Vanghelie a dat 200.000 de euro pentru B1Tv

DNA: B1TV şi OTV, contracte din ŞPAGA lui Vanghelie. DNA: Marian Vanghelie a dat 200.000 de euro pentru B1Tv

DNA: B1TV şi OTV, contracte din ŞPAGA lui Vanghelie. DNA: Marian Vanghelie a dat 200.000 de euro pentru B1Tv
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    14 Mar 2015   •   08:59

Parte din şpaga lui Marian Vanghelie a ajuns la B1 şi la OTV. Din referatul procurorilor reiese că primarul sectorului 5 i-ar fi cerut afaceristului care l-a  denunţat să cumpere publicitate la cele două televiziuni. 

 
Astfel, la OTV au ajuns 2 milioane de euro, iar la B1, 200.000 de euro. Tot din şpagă, Vanghelie ar fi cumpărat un hotel din Predeal. 
 
Potrivit procurorilor, Marian Vanghelie avea mai multe metode prin care primea mita obţinută în schimbul contractelor cu dedicaţie. Edilul i-ar fi indicat lui Marin Dumitru să încheie mai multe contracte de publicitate cu două televiziuni. 
 
Astfel, în 2009, la solicitarea primarului sectorului 5, societăţile controlate de afacerist au cumpărat publicitate în valoare de aproximativ 2.000.000 de euro la postul de televiziune OTV. 
 
În realitate însă, contractul nu a fost onorat niciodată. Pe acelaşi model, tot la cererea lui Vanghelie, Dumitru a încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 200.000 de euro cu postul B1 TV. 
 

DNA: B1TV şi OTV, contracte din şpaga lui Vanghelie
 
"...la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, societăţile controlate de către Dumitru Marin au încheiat contracte de publicate în valoare de aproximativ 2.000.000 de euro în favoarea societăţii OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (operatorul postului de televiziune OTV), controlată de Diaconescu Dan, persoană apropiată inculpatului Vanghelie Marian-Daniel (aceste contracte nu au fost executate de către această din urmă societate comercială, fiind în schimb plătite de cele dintâi).
De asemenea l-a solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, PREMIER PALACE S.R.L. a un încheiat contracte de publicate în valoare de aproximativ 200.000 de euro în favoarea societăţii B1 TV CHANNEL S.R.L. (operatorul postului de televiziune B1 TV). "
 
SURSA: referatul prin care procurorii cer arestarea preventiva a lui Marian Vanghelie.
 
 
Modalităţile de a colecta şpaga nu se opreau aici. Potrivit procurorilor, banii intrau şi sub forma unor plăţi pentru renovarea şi amenajarea unor spaţii comerciale utilizate de firma Oanei Mizil, iubita lui Vanghelie. 
 
Aceeaşi metodă a fost folosită şi pentru renovarea altor spaţii, printre care sediul de campanie al candidatului PSD la prezidenţialele din 2009, sediul PSD sector 5, dar şi a unor birouri din cadrul Primăriei condusă de Vanghelie. 
 
Şpaga era disimulată şi prin strângerea, contra cost, de semnături necesare înregistrării unui candidat la europarlamentarele din 2014, dar şi prin sponsorizarea unor evenimente organizate de Primăria sectorului 5, printre care şi celebrul Vanghelion. 
 

Cum colecta Vanghelie şpaga
 
- efectuarea ori plata de lucrări de renovare a unor spaţii comerciale utilizate de către societatea administrată de către suspecta Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar);
 
- efectuarea ori plata de lucrări de renovare la sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din anul 2009, sediul PSD Cotroceni, sediul PSD Bucureşti Sector 5, birouri din cadrul Primăriei Sectorului 5 Bucureşti;
 
- strângerea, contra cost, de semnături necesare înregistrării unui candidat la alegerile europarlamentare din anul 2014;
 
- suportarea cheltuielilor făcute de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel la anumite restaurate;
 
- sponsorizarea de către societăţile controlate de acesta a unor manifestări organizate de Primăria Sectorului 5 (cum sunt petrecerile de revelion).
 
SURSA: referatul prin care procurorii cer arestarea preventiva a lui Marian Vanghelie
 
 
Cu banii luaţi drept şpagă, Marian Vanghelie şi-a cumpărat mai multe bunuri, spun procurorii, printre care şi un hotel din Predeal, în valoare de 2.700.000 de euro şi o vilă în Bucureşti, de 1.300.000 de euro. 
 
Pe 14 martie, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Pe 12 martie, Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind suspectat că a dat o gaură în buget de 2 miliarde lei. Primarul percepea comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata unor lucrări, susţin surse judiciare. 
 
Casa lui Vanghelie este percheziţionată, la fel şi sediul primăriei sectorului 5, dar şi Administraţia Domeniului Public. 

Marian Vanghelie este primar al sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD
 
Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

×
Subiecte în articol: Marian Vanghelie spaga otv
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close