Antena 3 CNN Politică Mugur Isărescu, premierul preferat de preşedinte. Vezi şi ceilalţi posibili înlocuitori ai lui Boc

Mugur Isărescu, premierul preferat de preşedinte. Vezi şi ceilalţi posibili înlocuitori ai lui Boc

Mugur Isărescu, premierul preferat de preşedinte. Vezi şi ceilalţi posibili înlocuitori ai lui Boc
Sursa foto: Foto: Mediafax
15 Feb 2011   •   09:14

Mugur Isărescu ar fi premierul preferat de către şeful statului. Pe lângă numele său, mai apar însă alte 5. Să vedem ce tehnocraţi mai sunt în cărţi la această oră. Presa vorbeşte în acest moment de 6 posibili înlocuitori ai premierului Emil Boc.

Mugur Isărescu este primul nume pe lista candidaţilor. El a mai indeplinit funcţia de premier al României, în perioada 22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000, însa coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile in noiembrie 2000, iar el s-a intors in functia de guvernator al BNR.

Călin Georgescu este unul dintre numele vehiculate şi în iunie anul trecut ca fiind un posibil înlocuitor tehnocrat al premierului Emil Boc, ale cărui măsuri anticriză le-a criticat. Călin Georgescu  este de 11 ani director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă şi secretar general al reprezentanţei României în selectul Club de la Roma, al cărui preşedinte este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Lucian Croitoru a mai fost desemnat premier în octombrie 2009. Are o vechime de 11 ani în BNR şi din septembrie 2007 este consilierul pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale.

Florin Georgescu se numără printre persoanele avute în vedere de social-democraţi în octombrie anul trecut pentru un eventual guvern de criză ca ministru de Finanţe, funcţie pe care a mai ocupat-o de altfel în guvernul Văcăroiu. Presa a susţinut atunci că Georgescu s-ar fi implicat în punerea la punct a programului de guvernare al social-democraţilor. Florin Georgescu este prim-viceguvernator şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BNR din 2004, după renunţarea la mandatul de deputat PSD.

Cel de al cincilea nume vehiculat de presă pentru funcţia de premier este cel al lui Mihai Tănăsescu,  reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.  Mihai Tănăsescu a fost ministru de finanţe în perioada 2000 - 2004.

O altă variantă vehiculată este actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.  Presa susţine că acesta ar fi preferat pentru funcţia de premier datorită personalităţii maleabile, care l-ar putea face să aibă o relaţie bună cu Palatul Cotroceni, la fel ca Emil Boc.

 


Mugur Isărescu

- septembrie 1990 - prezent: Guvernatorul Băncii Naţionale a României
- 1993 - prezent: preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma
-  22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000- premier

Călin Georgescu

• 2000 - prezent: director executiv Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România
• Reprezentant al Programului Naţtiunilor Unite pentru Mediu
. secretar general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma

Lucian Croitoru

-sept. 2007- prezent: consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR
- sept. 2003 - iulie 2007 - consilier principal al Directorului Executiv al FMI

Florin Georgescu

- 2004- prezent: prim-viceguvernator şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BNR.
- 1992-1996 ministru al finanţelor
- 1996- 2004 deputat PSD

Mihai Tănăsescu

- 2007- reprezentantul României la FMI
- 200- 2004- ministrul Finanţelor

Cătălin Predoiu

2008 - prezent: ministru al Justiţiei
1994- 2007 - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, profesorat, Drept Comercial
1991-1995 - avocat în Baroul Bucureşti

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu Traian Băsescu premier
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close