Antena 3 CNN Politică Primarul municipiului Sfântu Gheorghe cere politicienilor români să înceteze "punerii pe tapet" a problemei maghiare

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe cere politicienilor români să înceteze "punerii pe tapet" a problemei maghiare

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe cere politicienilor români să înceteze "punerii pe tapet" a problemei maghiare
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Sep 2012   •   18:25

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că nicio solicitare a comunităţii maghiare nu se îndreaptă împotriva României şi a făcut un apel la politicienii români să înceteze de "a pune întotdeauna pe tapet" problema maghiară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
   
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, a declarat, sâmbătă, după protestul faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", că mesajul acestei zile de 1 septembrie este asemănător cu cel al catalanilor, afirmând că, după ce Guvernul spaniol a spus că naţiunea catalană nu există, zeci de mii de catalani au ieşit în stradă şi au spus că "noi suntem naţiunea care nu există".
   
"Asta am demonstrat şi noi azi, că noi suntem o naţiune, o comunitate puternică. Nu suntem doar simpli indivizi ai acestei ţări. Nu suntem doar câte un cetăţean al acestei ţări, ci dincolo de faptul că suntem cetăţeni, suntem membri ai unei comunităţi naţionale puternice, care poate să-şi apere oamenii şi poate să-şi apere valorile şi comunitatea", a spus Antal.
   
Întrebat cum comentează faptul că unii protestatari au solicitat şi autonomie, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a spus că la acest eveniment s-a discutat în primul şi în primul rând problema retrocedării, dar sunt multe alte lucruri pe care comunitatea maghiară le solicită.
   
"Însă nicio solicitare de-a noastră nu se îndreaptă împotriva României şi nu se îndreaptă împotriva intereselor acestei ţări. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea şi fac un apel la politicienii români din această ţară să înceteze de a pune întotdeauna pe tapet problema maghiară. Eu cred că are mult mai mult de pierdut şi Ponta, şi Antonescu, şi Băsescu, şi alţii, care vorbesc câteodată împotriva comunităţii maghiare, pentru că noi suntem partenerii lor, vrem să fim partenerii lor şi nu duşmanii lor", a conchis Antal Arpad.
   
Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoţi, au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din municipiu, scopul acţiunii fiind acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.

×
Subiecte în articol: Antal Arpad problema maghiari UDMR
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close