Antena 3 CNN Actualitate 18 ore de audieri maraton, 24 de bancheri propuşi pentru arestare preventivă. Aurel Şaramet, cercetat în stare de libertate

18 ore de audieri maraton, 24 de bancheri propuşi pentru arestare preventivă. Aurel Şaramet, cercetat în stare de libertate

18 ore de audieri maraton, 24 de bancheri propuşi pentru arestare preventivă. Aurel Şaramet, cercetat în stare de libertate
de O.P.    |    02 Noi 2012   •   05:45

După 18 ore de audieri în dosarele fraudelor bancare, procurorii au decis: 24 de persoane vor fi duse în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.Unul dintre capii reţelei, şeful fondului de garantare pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a fost suspendat din funcţie, iar procurorii au decis să-l cerceteze în stare de libertate. De asemenea, trei funcţionari din Ministerul Economiei au fost demişi. 

În total, peste o sută de bancheri au dat explicaţii pentru prejudiciul de 22 de milioane de euro.Şeful fondului de garantare pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a fost audiat de procurorii DIICOT şi va fi cercetat în libertate. În schimb, vicepreşedintele unei bănci din România, Claudiu Cercel Duca, şi fostul general SIE, Florian Diaconescu au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore alături de alte 22 de persoane.

Coordonatorul reţelei care a fraudat statul cu 22 de milioane de euro ar fi Daniel Ruse, un om de afaceri din Olteniţa. El recruta oamenii. Iar 50 de funcţionari din minister şi afacerişti formau reţeaua, bine organizată.

Bancherii acordau credite pe baza unor acte falsificate. Se garanta cu fonduri inexistente, iar creditele nu erau returnate. Băncile pierdeau banii doar pe hârtie. În realitate, pierdea statul român, care se angajase să acopere, prin fondul de garantare, până la 80% din pierderi.

În urmă cu o jumătate de an, angajaţii uneia dintre băncile implicate au devenit suspicioşi când li s-a cerut să acorde mai multe credite garantate de stat. Finanţarea a fost oprită şi s-a deschis o anchetă.

Surse judiciare spun că în afacere ar fi fost implicat şi un fost general de securitate, prieten al directorului de la Fondul de Creditare. Împreună cu Aurel Şaramet, la DIICOT au ajuns şi alţi trei funcţionari din Ministerul Economiei. Toţi au fost suspendaţi din funcţii.

×
Subiecte în articol: bancheri fraude
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close