Antena 3 CNN Actualitate A cincea săptămână de proteste. 7.000 de persoane au manifestat în Capitală, faţă de proiectul Roşia Montană

A cincea săptămână de proteste. 7.000 de persoane au manifestat în Capitală, faţă de proiectul Roşia Montană

A cincea săptămână de proteste. 7.000 de persoane au manifestat în Capitală, faţă de proiectul Roşia Montană
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    06 Oct 2013   •   22:40
Update 22.40 - Aproximativ 200 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au rămas să protesteze, duminică, la Universitate, în zona intersecţiei bulevardelor Nicolae Bălcescu şi Regina Elisabeta, circulaţia rutieră fiind reluată, potrivit Mediafax.

Manifestanţii care au rămas să protesteze sunt grupaţi în rondul de la Universitate, spre Bulevardul Regina Elisabeta, fiind împrejmuiţi de un cordon de jandarmi.

În intersecţia de la Universitate a fost reluată circulaţia pe bulevardele I.C Brătianu, Nicolae Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta. Singura restricţie de circulaţie este pentru şoferii care circulă dinspre Piaţa Rosetti, pe Bulevardul Carol I, aceştia neputând să meargă prin intersecţia de la Universitate spre Bulevardul Regina Elisabeta, fiind direcţionaţi spre Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Update 20.53 - Aproape 1.000 de persoane protestează la Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană

Update 20.30 - Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, duminică seara, în Piaţa Universităţii, după aproximativ trei ore de marş, la care au participat aproximativ 7.000 de persoane, şi au blocat circulaţia în intersecţia de la Universitate.

Manifestanţii care au ajuns în marş în Piaţa Universităţii au ocupat strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta este blocată.

În Piaţa Universităţii vin în continuare manifestanţi dinspre Bulevardul Mihail Kogălniceanu.

Cordoanele de jandarmi s-au poziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră.


Ce vor protestatarii

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Pe 15 şi 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, blocând mai multe artere principale.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.



×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close