Antena 3 CNN Actualitate Anunţul făcut de meteorologi care vizează întreaga lume: Tablou apocaliptic pentru următoarele decenii

Anunţul făcut de meteorologi care vizează întreaga lume: Tablou apocaliptic pentru următoarele decenii

Anunţul făcut de meteorologi care vizează întreaga lume: Tablou apocaliptic pentru următoarele decenii
de S.T.    |    21 Aug 2014   •   17:10

O echipă de experţi în domeniul schimbării climatice a prezentat un tablou apocaliptic din punct de vedere meteorologic pentru următoarele decenii.

Potrivit specialiştilor, turbulenţele se vor intensifica, vor exista episoade polare şi caniculare extreme şi valuri oceanice uriaşe, transmite AFP.

La iniţiativa Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), o agenţie ONU, aproximativ 1.000 de oameni de ştiinţă au dezbătut tema "ce rezervă viitorul în meteorologie", la un Congres încheiat joi, la Montréal.

După aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este să se afle dacă va avea loc încălzirea Terrei.

"Aceasta (încălzirea) este ireversibilă, iar populaţia mondială continuă să crească. Este necesar să ne adaptăm", subliniază Jennifer Vanos de la Universitatea Texas Tech.

În primul deceniu al secolului al XXI-lea temeratura medie de la suprafaţa planetei a crescut cu 0,47 grade Celsius. O creştere cu un grad generează 7% mai mulţi vapori de apă în atmosferă şi este de prevăzut o accelerare a fenomenelor meteorologice.

Această accelerare este de prevăzut cu atât mai mult cu cât scenariile reţinute de către comunitatea ştiinţifică privilegiază o creştere cu două grade a temperaturii medii la suprafaţa Terrei până în 2050.

"Norii se vor forma mai uşor, mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice", generând inclusiv mai multe viituri, notează Simon Wang de la Universitatea Utah State.

Episoade de frig puternic vor fi mai marcate, mai extreme, la fel ca şi valurile de căldură şi perioadele de secetă, adaugă el.

Provocarea meteorologilor este, deci, ca de-acum să includă "forţa suplimentară" creată de încălzirea globală în modelele de previzionare care devin tot mai complexe, afirmă Wang.

Pentru a face acest lucru, meteorologii din deceniile următoare vor avea nevoie de calculatoare superputernice care, în prezent, sunt destul de puţine.

Meteorologul Paul Williams de la Universitatea britanică Reading a fost nevoit, de exemplu, să recurgă la supercalculatorul Universităţii americane Princeton, unul dintre cele mai puternice din lume, pentru a studia impactul încălzirii globale asupra unor curenţi de aer rapizi.

După săptămâni de calcule, verdictul său este fără apel: "Schimbarea climatică amplifică forţa acestor curenţi (...). Până în 2050 veţi petrece de două ori mai mult timp, în zbor, în turbulenţe".

Nici nu se pune problema trecerii la transportul maritim pentru a călători în linişte, având în vedere că pe oceane sunt aşteptate valuri monstruoase. "Companiile de transport maritim se vor confrunta cu tot mai multe valuri enorme", unele putând să atingă 40 de metri înălţime, în contextul în care valurile de aproximativ 20 de metri înălţime sunt cazuri excepţionale, afirmă Wang de la Universitatea Utah State.

"Este doar începutul schimbării climatice, deoarece oceanele vor avea un impact mai mare, eliberând mai multă căldură şi mai mulţi vapori", avertizează el.
 

×
Subiecte în articol: turbulente incalzire globala
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close