Antena 3 CNN Actualitate CNAS vrea să paseze datoria de 600 de milioane de euro către o bancă niponă. Farmaciile ar putea plăti comisioane şi dobânzi uriaşe (VIDEO)

CNAS vrea să paseze datoria de 600 de milioane de euro către o bancă niponă. Farmaciile ar putea plăti comisioane şi dobânzi uriaşe (VIDEO)

CNAS vrea să paseze datoria de 600 de milioane de euro către o bancă niponă. Farmaciile ar putea plăti comisioane şi dobânzi uriaşe (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
14 Aug 2010   •   18:04

Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate intenţionează să paseze cele 600 de milioane de euro, datoria pe care o are către farmacii, distribuitori şi producătorii de medicamete unei instituţii financiare japoneze. Un scenariu halucinant, care va pune farmaciile în situaţia de a plăti comisioane şi dobânzi uriaşe unei bănci alese pe sprînceană de CNAS. Reporterii Antena 3 au obţinut stenogramele discuţiilor din ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Casei unde preşedintele numit de PDL, Lucian Nicolae Duţă, a prezentat oferta de finanţare.

Farmaciile, care au de primit bani de la casă, vor fi nevoite să îşi negocieze datoria direct cu banca cu care Casa va încheia un contract de finanţare.  Iar grupul Nomura, cu care reprezentanţii casei sunt în discuţii, vor să perceapă de la farmacii, producători şi distribuitori dobânzi de 25%.

Cu alte cuvinte, dacă o farmacie are de recuperat 100 de lei de la CNAS, va lua de la Nomura 75 de lei, plus comisioanele aferente. Asta dacă vor să primească acum banii care li se cuvin. Dacă nu, să aştepte pînă atunci cînd va putea CNAS să le returneze banii.

Doar că în cadrul discuţiilor preşedintele casei prezenta situaţia astfel:   "Eu v-aş spune că pînă în acest moment avem datorii de 2,5 miliarde de lei, adică 600 de milioane de euro, pe care nu ştiu dacă vom mai reuşi să le plătim vreodată", a afirmat Lucian Nicolae Duţă.

În continuare domnul Duţă explică: ?Cu alte cuvinte, în momentul cash-uirii pieţei, ei (n.r. Grupul Nomura) cer dobînda anticipat de la posesorii de creanţe, pe 2 ani, urmînd ca eu dacă plătesc după un an, să le dea dobînda înapoi." Altfel spus, farmaciile care au de recuperate bani plătesc dobînzi de 25% plus comisioane, bani pe care şi vor recupera doar dacă CNAS reuşeşte să îşi achite datoriile peste un an. Ceea ce pare imposibil.

Domnul Albu: Pentru că acest mecanism are statutul de "privat şi confidenţial" înţeleg care este dimensiunea acestei solicitări.

Privat şi confidenţial, aşa a fost prezentată oferta grupului Nomura în Consiliul de Administraţie al casei de asigurări de sănătate. După care, preşedintele casei, a explicat că pentru un angajament de această dimensiune nu are nevoie de avize de la Ministerul Justiţiei sau de la cel de Finanţe. Nu am reuşit să obţinem mai multe detalii de la preşedintele CNAS, deranjat că avem astfel de nelămuriri tocmai în week-end.

Distribuitorii sunt nemulţumiţi de negocierile CNAS, care se poartă în lipsa lor. Mai ales că distribuitorii au purtat deja discuţii cu o altă bancă care oferea pentru acelaşi serviciu un comision de 7%.

Nici patronatul farmaciilor nu reacţionează pozitiv la  varianta de finanţare discutată în CNAS.

Reprezentanţii industriei au explicat că în cazul în care CNAS nu va reuşi să plătească peste un an datoria către bancă, oligaţiiile vor fi suportate de către Guvern deoarece va fi aplicată o garanţie suverană, cu care garantează Executivul.

Grupul Nomura este un gigant financiar din Japonia, implicat în mai multe industrii:  petrol şi gaze, construcţii, industria alimentară, fonduri de investiţii şi bănci.



Antena 3

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close