Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Afacerilor Europene: Trebuie să evităm situaţia cea mai gravă a suspendării programului POS-DRU

Ministrul Afacerilor Europene: Trebuie să evităm situaţia cea mai gravă a suspendării programului POS-DRU

Ministrul Afacerilor Europene: Trebuie să evităm situaţia cea mai gravă a suspendării programului POS-DRU
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    17 Feb 2012   •   16:07
UPDATE// Ministrul Afacerilor Europene a declarat, pentru Antena 3, că nu este vorba de o suspendare a plăţilor şi că sancţiunea aplicată de CE este o procedură uşoară, care, după remedierea situaţiei, va permite reluarea plăţilor.

"Este vorba despre nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din România, despre care a fost informată şi România. CE evaluează în momentul de faţă impactul acestor nereguli constatate şi este foarte probabil o decizie de întrerupere - subliniez, nu suspendare - întrerupere a plăţilor", a spus Cioloş.

"Această procedură este o procedură uşoară, ar fi fost grav dacă s-ar fi suspendat plăţile pentru acest program" a declarat ministrul Afacerilor Europene, explicând faptul că întreruperea presupune ca, în momentul în care se înregistrează îmbunătăţiri, plăţile să fie reluate.

În cazul suspendării programului, acest proces de transmitere a cererilor de rambursare ar fi întrerupt pentru o perioadă de cel puţin şase luni, a declarat ministrul, în direct, pentru emisiunea "100 de minute".
 


Mnistrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a declarat că întreruperea plăţilor, pe care o va dispune Comisia Europeană pentru România, nu va afecta beneficiarii care derulează proiecte europene.

Statul român va efectua în continuare plăţi interne către beneficiarii care derulează proiecte în cadrul POS-DRU, dar nu va mai primi rambursări de la Comisia Europeană, pe perioada suspendării, care ar urma să ţină până în martie, a explicat ministrul.

Întreruperea rambursărilor ar urma să fie decisă ca urmare a neregulilor găsite la procedurile de selecţie a proiectelor şi la procedurile de verificare.


Comisia Europeană va emite în următoarele zile o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), iar întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor regulamentelor pentru fonduri structurale, relatează Agerpres

Comisarul european Dacian Cioloş a anunţat că există posibilitatea ca, în curând, Comisia Europeană să anunţe o întrerupere plăţilor în cadrul programului POS-DRU.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, miercuri, ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POS-DRU, pentru management defectuos al Autorităţii. Ca urmare a acestei cereri, șefa de la AM POS-DRU a demisionat din funcție.

Carmen Ionel a fost numită la conducerea AM POS-DRU la începutul lunii mai 2011, după ce Cristina Zevedei a fost schimbată din funcţia de director general al Autorităţii.

Pe 19 septembrie, fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, făcea aprecieri pozitive la adresa directorului AM POS-DRU, Carmen Ionel, care era interimar în momentul numirii sale ca ministru şi care, s-a dovedit a fi "o femeie competentă", obţinând un punctaj foarte mare la concursul pe post.

×
Subiecte în articol: fonduri europene
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close