Antena 3 CNN Actualitate Costurile referendumului de demitere a preşedintelui se ridică la 95 milioane lei. Unele circumscripţii sunt redesenate

Costurile referendumului de demitere a preşedintelui se ridică la 95 milioane lei. Unele circumscripţii sunt redesenate

Costurile referendumului de demitere a preşedintelui se ridică la 95 milioane lei. Unele circumscripţii sunt redesenate
Sursa foto: Foto: INTACT Images
de S.T.    |    07 Iul 2012   •   09:33

Ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a confirmat că Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment de 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

La referendumul de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, din anul 2007, Guvernul a anunţat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, elimină sintagma "la nivelul ţării" legată de voturile exprimate.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a precizat astfel că a fost eliminată discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum şi erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.

Prin modificarea adusă de Executiv, se revine la forma iniţială a legii în care rezultatele votului unui referendum se validează cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenţi la vot.

Din decembrie 1989 şi până în prezent, în România au avut loc până acum cinci referendumuri pe diferite teme.

Guvernul s-a reunit sâmbătă dimineaţă în şedinţă extraordinară, pentru a adopta hotărârile de organizare a referendumului de demitere a şefului statului.

Citeşte şi: Câte referendumuri au avut loc în România din `89 până în prezent

Băsescu a fost suspendat cu 256 de voturi „pentru“. Cum se va înfăptui demiterea preşedintelui

×
Subiecte în articol: referendum Mircea Dusa
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close