Antena 3 CNN Politică Băsescu a fost suspendat cu 256 de voturi „pentru“. Cum se va înfăptui demiterea preşedintelui

Băsescu a fost suspendat cu 256 de voturi „pentru“. Cum se va înfăptui demiterea preşedintelui

Băsescu a fost suspendat cu 256 de voturi „pentru“. Cum se va înfăptui demiterea preşedintelui
Sursa foto: Foto: Mediafax
06 Iul 2012   •   20:50

Propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a trecut, vineri, de votul Parlamentului. S-au înregistrat, oficial, 256 de voturi în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce împotriva propunerii au fost 114 voturi, iar două voturi a fost declarate nule.



În urma suspendării preşedintelui, potrivit articolului 95, paragraful 3 din Constituţia României, în maximum 30 de zile se va organiza un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui.

În această perioadă, preşedinte interimar devine preşedintele Senatului, loc ocupat în acest moment de Crin Antonescu. Dacă preşedintele Senatului nu poate, atunci Preşedinte interimar devine şeful Camerei Deputaţilor, funcţie ocupată de Valeriu Zgonea.

Legea referendumului în vigoare spune că Preşedintele este demis dacă propunerea „a întrunit majoritatea voturilor exprimate de cetăţenii înscrişi în listele electorale". Asta înseamnă că președintele este demis dacă 50% + 1 din cetăţenii care votează la referendum sunt de acord cu demiterea lui. 

Dacă la referendum se votează pentru demitere, atunci în termen de cel mult 3 luni se organizează alegeri prezidenţiale. În tot acest timp, ţara va avea un preşedinte interimar.

Dupa anunţarea rezultatului şi publicarea în Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, în cadrul de 30 de zile de la data suspendării.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close