Antena 3 CNN Actualitate Doi americani acuzaţi de terorism au fost prinşi în Bucureşti

Doi americani acuzaţi de terorism au fost prinşi în Bucureşti

Doi americani acuzaţi de terorism au fost prinşi în Bucureşti
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Apr 2013   •   16:30

Doi americani acuzaţi de terorism au fost prinşi în Bucureşti. Conform primelor informaţii, furnizate de reporterul Antena 3, Victor Lefter, cei doi au fost identificaţi, reţinuţi şi extrădaţi în New York.

Acţiunea s-a derulat în anul 2010 şi 2011.

Cei doi şi-au stabilit mai multe întâlniri "de afaceri" în Bucureşti, unde negociau achiziţionarea unor rachete sol-aer pentru talibani

De asemenea, conform aceleiaşi surse, cei doi riscă închisoarea pe viaţă.

Potrivit IGPR, americanii au fost depistaţi în România de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, sub coordonarea DIICOT. Aceştia au fost găsiţi vinovaţi, la New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor şi conspirarea în achiziţionarea unor rachete anti-aeriene. Şedinţa pentru pronunţarea sentinţei va avea loc la data de 4 septembrie, conform Agerpres.

Sursa citată arată că procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York, Preet Bharara, şi-a exprimat aprecierea faţă de profesionalismul de care au dat dovadă poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT şi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în rezolvarea cazului.



IGPR precizează că, pe 10 februarie 2011, în urma comunicării de către autorităţile americane, a difuziunii de urmărire internaţională Biroului Naţional Interpol Bucureşti, poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul DCCO, cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale - IGPR, i-au depistat, în municipiul Bucureşti, pe Alwar Pouryan şi Oded Orbach.

Cei doi au fost arestaţi în vederea extrădării.

Poliţiştii arată că, în fapt, autorităţile judiciare americane au efectuat cercetări faţă de şapte persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

În acest context, în sarcina acestora s-a reţinut că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest, precum şi de arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost arestaţi în Monrovia, Liberia, pe 10 şi 12 februarie 2011.

×
Subiecte în articol: americani talibani rachete terorism New York
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close