Antena 3 CNN Campanii Ei sunt Romania Povestea IMPRESIONANTĂ a sasului care a ridicat, din temelii, un colţ de Germanie în inima României: "Drept răsplată, îmi duc TOŢI angajaţii în Mauritius"

Povestea IMPRESIONANTĂ a sasului care a ridicat, din temelii, un colţ de Germanie în inima României: "Drept răsplată, îmi duc TOŢI angajaţii în Mauritius"

Povestea IMPRESIONANTĂ a sasului care a ridicat, din temelii, un colţ de Germanie în inima României: "Drept răsplată, îmi duc TOŢI angajaţii în Mauritius"
de Oana Paun    |    26 Mar 2015   •   09:30

Departe de controverse, de lupte pentru putere, de lumina reflectoarelor există oameni pentru care valorile nu sunt noţiuni abstracte, ci lucruri palpabile, care trăiesc şi cresc odată cu ei. Un om de afaceri născut într-o familie de saşi din România, plecat încă din copilărie în Germania, s-a reîntors în ţară mânat de dor şi de dorinţa de a face ceva pentru oamenii asemenea lui.

Motto-ul editorialului de astăzi vine de la Jorges Luis Borges: "Nimic nu se construieşte pe piatră, totul se construieşte pe nisip, dar trebuie să construim ca şi când nisipul ar fi piatră".

Simon Maurer
nu este un om al cuvintelor mari, ci al acţiunilor de amploare. A schimbat viaţa a mii de oameni pentru că a crezut în proiectul său, dar mai mult decât atât, a simţit că este "ghidat" de o Forţă Superioară.

"Am plecat în Germania în 1983, împreună cu familia mea. Am urmat cursurile şcolii germane şi am luat diploma de Bacalaureat. Acolo m-am oprit. Nu am studii superioare, dar tot timpul am avut în gând dorinţa de a mă dezvolta, de a-mi depăşi condiţia. Aşa se face că după terminarea liceului am făcut şcoala profesională de tâmplărie, apoi m-am angajat la o fabrică unde se produceau ascuţitori cosmetice. Nu mi-a fost ruşine de ceea ce făceam, îmi doream să fiu independent financiar, să am banii mei", îşi începe povestea de viaţă Simon.



A lucrat 12 ani într-o firmă unde şi-a adus aportul: a revoluţionat logistica, iar viziunea lui a fost apreciată de superiori, care l-au pus responsabil peste trei departamente.

GUSTUL VIITORULUI

La vârsta de 25 de ani a început să prindă gustul viitorului: construcţiile. "Mi-am ridicat singur o casă, care era compusă din trei apartamente, atunci am început să prind gustul, satisfacţia lucrului construit de mâna mea. Rudele, când au văzut că m-am descurcat destul de bine pentru un începător, m-au rugat să fiu pe şantier, printre muncitori, atunci când şi-au ridicat la rândul lor locuinţele. Cât am fost adolescent am avut cel puţin două joburi şi mult timp am măturat străzile, pentru a strânge un ban în plus. Câştigam ceva şi de la Clubul de Fotbal de Juniori (fotbalul este o mare pasiune de-a sa), iar atunci când am venit la antrenamente la volanul unui Mercedes, colegii m-au întrebat de unde îl am. I-am luat în maşină şi i-am dus la locul meu de muncă, apoi le-am arătat mătura", continuă Simon.

L-am întrebat de ce s-a hotărât să se reîntoarcă în România şi mi-a spus, emoţionat: "Îmi era dor de ţara mea".

Aici, în "ţara lui", înainte de criza economică din 2008 a ridicat în nordul Braşovului un cartier rezidenţial, cu apartamente de lux, însă costurile şi efectele crizei economice l-au adus într-un impas. Balanţa pierderi-câştiguri era la limită, dar viziunea îndrăzneaţă, curajul şi valorile de care este ghidat l-au pus într-o perspectivă unică în România. A ştiut să îşi adapteze afacerea la tsunami-ul economic, iar cuvintele: "Rata mai mică decât chiria" au convins mii de oameni să cumpere... o IDEE.



Pare controversat, însă Simon mi-a explicat conceptul său care a revoluţionat piaţa imobiliarelor din Transilvania: "După experienţa proiectului iniţial am zis că NU mai vreau să mă împrumut la bancă. Aşa se face că am început un proiect imobiliar adaptat la criza economică. Am studiat fenomenul şi am ajuns la concluzia că preţurile materialelor de construcţie şi costurile de producţie vor fi spulberate de criză. Aşa a fost. Le-am prezentat oamenilor proiectul, iar cei care cumpărau apartamente în cartierul meu investeau de fapt, printr-o încredere oarbă, într-un proiect ce avea finalizare peste un an". Acest proiect continuă cu succes şi astăzi, iar Simon şi echipa lui se bucură de un număr de peste 2.000 de apartamente vândute.



RELAŢIA CU OAMENII ALĂTURI DE CARE LUCREAZĂ

Corectitudine, punctualitate, cinste şi încredere în Dumnezeu - acestea sunt cuvintele pe care Simon Maurer le-a adus în viaţa oamenilor cu care intră în contact. Firma sa are peste 120 de angajaţi, iar numărul lor continuă să crească. Investeşte fără tăgadă în oameni, iar singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească un angajat de-al său este evoluţia: "Urăsc mediocritatea. Omul, atunci când vine la mine, trebuie să crească financiar şi emoţional, trebuie să îşi depăşească limitele. Îmi ştiu pe nume toţi oamenii şi atunci când mă întâlnesc cu femeia de serviciu pe culoare, o îmbrăţişez, pentru că ştiu ce efort depune: şi eu am făcut ce face ea. Nu pot spune că am subalterni, ci oameni egali mie. Fără angajaţi nu aş fi nimic", continuă Simon.



Am rămas uimită când mi-a dezvăluit următorul lucru: "Vacanţa angajaţilor mei mă costă ceva anul acesta. Le-am promis, pentru că au avut rezultate extrem de bune, că îi duc PE TOŢI în Mauritius - unii vor merge pe timp de vară, alţii pe timp de iarnă".



"Mă autoevaluez. Vreau tot timpul să mă autodepăşesc, să vin cu ceva nou în faţa oamenilor, să le arăt că viitorul îl scriem împreună. Sunt tot timpul deschis la sugestii, la idei care ne ajută să creştem. Dacă ar fi să rezum într-un cuvânt viziunea mea, acesta ar fi spontaneitate", conchide Simon. 

RELAŢIA CU OAMENII DIN CARTIER

Deşi şi-ar permite să stea într-o locuinţă de lux, oriunde în lume, preferă să locuiască într-un apartament, în mijlocul mini-oraşului pe care l-a ridicat: "Vreau să fiu în permanenţă în mijlocul oamenilor, ştiu că fără clienţii mei eu nu aş exista astăzi. Aşa că vreau să le ştiu problemele, vreau să mă tragă de mână dacă ceva nu îi mulţumeşte".

De Paşte sau de Crăciun, de 8 Martie sau de 1 Iunie, echipa din spatele acestui proiect unic în ţară pregăteşte momente speciale: concerte, concursuri, piese de teatru, lecţii de nutriţie - toate organizate în centrul cartierului.



"ÎN FIECARE ZI ÎNVĂŢ"

Simon Maurer vrea să demonstreze tuturor că oricât de mişcător ar fi nisipul, corectitudinea şi valorile transformă nisipul în piatră: "Sunt împăcat cu ce am realizat până acum. Mâine, dacă aş pierde totul, nu aş fi supărat, pentru că ştiu că tot ce am realizat în viaţă a fost corect".



"Nimic nu se construieşte pe piatră, totul se construieşte pe nisip, dar trebuie să construim ca şi când nisipul ar fi piatră".

×
Subiecte în articol: imobiliare constructii
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close