Antena 3 CNN Actualitate Kovesi cere CSM să sesizeze Curtea Constituţională în cazul Şova

Kovesi cere CSM să sesizeze Curtea Constituţională în cazul Şova

Kovesi cere CSM să sesizeze Curtea Constituţională în cazul Şova
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Mar 2015   •   14:18

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curţii Constituţionale în cazul senatorului Dan Şova, "pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului", ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori.

DNA a trimis, joi, o scrisoare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii în care arată că se impune sesizarea CCR pentru soluţionarea acestui conflict, după ce Senatul nu a avizat arestarea lui Dan Şova.

„La data de 13.03.2015, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat ministrul Justiţiei pentru a cere Senatului României încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului ȘOVA DAN - COMAN pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.
La data de 25.03.2015, Senatul României a comunicat ministrului Justiţiei că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, însă nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea reţinerii și arestării a unui senator. În acest sens, au fost avute în vedere prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit cărora hotărârile de acest gen se adoptă cu votul secret al majorităţii membrilor camerei. Din cuprinsul comunicării rezultă că Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiţiei. Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului", se arată în scrisoarea DNA către CSM.

"Considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului. Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligaţia de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia", se arată în scrisoarea DNA.

Şi PNL a anunţat, miercuri, că intenţionează să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului în cazul lui Dan Şova, anunţând totodată că partidul va cere alegeri anticipate "pentru a da ţării un nou Parlament, cu o nouă legitimitate".

În cursul zilei de joi şi membrii CSM au avut o reacţie cu privire la faptul că deciziile Parlamentului au blocat sau îngreunat actul de justiţie.
   
"Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiţie. Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească", a declarat vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, care a prezentat poziţia oficială adoptată de plen în cazul unor cereri de la Parchet ajunse la Parlament pentru avizarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării unor parlamentari.

×
Subiecte în articol: DNA dan sova
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close