Antena 3 CNN Actualitate Nerespectarea repartizării aleatorii a dosarului Telepatia în instanţe, sesizată la CSM

Nerespectarea repartizării aleatorii a dosarului Telepatia în instanţe, sesizată la CSM

Nerespectarea repartizării aleatorii a dosarului Telepatia în instanţe, sesizată la CSM
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Mai 2014   •   08:06

Dan Voiculescu a sesizat CSM cu privire la nerespectarea repartizării aleatorii a dosarului penal în care este judecat, atât la Tribunalul Bucureşti cât şi la Curtea de Apel. Voiculescu cere Consiliului Superior al Magistraturii cercetarea şi sancţionarea magistraţilor care au încălcat legea.

În sesizare se arată că, iniţial, dosarul Telepatia a fost înregistrat pe 7 februarie 2013, la Tribunalul Bucureşti, secţia a II -a penală, şi a fost repartizat aleatoriu la C2F cu termen de judecare o lună mai târziu.

Între timp, componeţa completului a fost modificată, iar judecătoarea Viorica Dinu a fost înlocuită cu Nestor Raul Alexandru.

Preşedintele secţiei a II-a penale a semnat un proces verbal din care reiese că a fost desfiinţat completul C2F, iar cauzele au fost repartizate prin sistemul ciclic celorlalte complete ale instanţei, dosarul Telepatia fiind repartizat completului C4F.

În sesizarea lui Dan Voiculescu se arată că preşedintele secţiei a ll-a penale, care a semnat procesul verbal, nu avea atribuţii să facă acest lucru. 

"Nu face parte nici din persoanele competente să facă repartizarea ciclică în caz de desfiinţare a completului. (...) În acelaşi timp, preşedintele secţiei a dispus citarea părţilor pentru noul termen de judecată, în condiţiile în care citarea nu poate fi dispusă decât de judecătorul desemnat să soluţioneze cauza", se arată în sesizarea către CSM.

La dosarul cauzei nu există nicio dovadă că C2F a fost desfiinţat.

"Din simpla analiză a portalului instanţei în luna martie 2013 se observă că în realitate acest complet nu a fost desfiinţat, iar în aceste condiţii art. 99 ali. 11 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti nu este aplicabil, iar repartizarea trebuia să fie aleatorie", se mai arată în sesizare.

Doar în cazul în care repartizarea în sistem informatic nu se poate aplica din motive obiective, repartizarea cauzelor se efectuează prin metoda sistemului ciclic. De asemenea, pentru aplicarea criteriului aleatoriu în sistem informatic sau ciclic dosarele se înregistrează în ordinea sosirii la instanţă şi se repartizează în aceeaşi ordine.

"Or, dosarul în care am calitatea de inculpat a fost repartizat în mod individual, fără să se ţină cont de celelalte dosare ce urmau să fie soluţionate de C2F", se arată în sesizarea către CSM.

Nici la Curtea De Apel nu există niciun proces verbal de repartizarea aleatorie a dosarului Telepatia.

Dan Voiculecu menţionează că este o coincidenţă cel puţin stranie faptul că împotriva membrilor completelor de judecată la care a fost repartizat dosarul, Viorica Dinu de la Tribunaul Bucureşti şi Sorin Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti s-a pus în mişcare acţiunea penală.

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close