Antena 3 CNN Actualitate Patrimoniu naţional, a scos la licitaţie pe internet. Un american vinde schelete de urs de peşteră din România

Patrimoniu naţional, a scos la licitaţie pe internet. Un american vinde schelete de urs de peşteră din România

Patrimoniu naţional, a scos la licitaţie pe internet. Un american vinde schelete de urs de peşteră din România
Sursa foto: Foto: Antena 1
de S.T.    |    13 Mar 2012   •   21:01

Am ajuns să vindem şi oasele ursului din peşteră! Un american a scos la licitaţie pe internet două schelete de urs de peşteră din România. Speră să câştige 85 de mii de euro.

Toate bune până aici. Numai că în România comerţul cu astfel de vestigii e ilegal. Ba mai mult, scheletul unui astfel de animal e considerat patrimoniu naţional şi teoretic e imposibil de scos din ţară.

Un patrimoniu pe care, teoretic, îl protejează trei ministere: cel al Culturii, cel al Mediului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, care veghează graniţele, pe unde ies din ţară fosilele. Numai că în vreme ce autorităţile se jură că oasele urşilor n-au ieşit legal din România, internetul e plin de anunţuri de vânzare a fosilelor de urs.

Probabil vă întrebaţi cum au ajuns oasele ursului de peşteră din România tocmai peste Ocean? Până în anul 2000, atunci când a apărut prima formă a legii care apără obiectele de patrimoniu, au putut fi scoase din ţară sute de oase, tablouri sau alte comori.

Acum, chiar dacă ar vrea, autorităţile nu ar reuşi să le facă ceva vânzătorilor. Dacă oasele nu sunt clasificate, nu se poate demonstra că vin din România.

Legea îi obligă pe români să declare orice os sau schelet găsit în urma unei săpături, fie şi în curtea casei.





×
Subiecte în articol: autorităţi
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close