Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Klaus Iohannis, vizită la un important centru ştiinţific

Preşedintele Klaus Iohannis, vizită la un important centru ştiinţific

Preşedintele Klaus Iohannis, vizită la un important centru ştiinţific
18 Feb 2015   •   18:45

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita joi Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme - Fizică Nucleară) din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Centrul de cercetări în domeniul fizicii nucleare de la Măgurele este în curs de construire. El reprezintă unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va fi cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, de la vremea când a fost inaugurat laserul, Mihnea Costoiu spunea, în 2013, că proiectul de la Măgurele ar putea atrage investiţii publice şi private de peste un miliard de euro şi va crea în total peste 13.000 de locuri de muncă, şi va atrage peste 1.000 de cercetători din toată lumea.

"Ce este important pentru acest ansamblu de clădiri este că principala clădire va fi unică, în sensul în care va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibraţie. Este pusă toată pe un set de amortizoare. Deci este decuplată de sol, totul stă pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru că la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor funcţiona în interior - n.r.) s-ar produce un dezastru dacă s-ar simţi şi tocurile unei femei. Ca vibraţie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care să fie o masă critică foarte mare, iar această masă va sta suspendată de sol prin acest amortizor seismic", afirma Costoiu.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close