Antena 3 CNN Actualitate Preţurile din pieţe au luat-o razna. Fructele şi legumele, vândute la preţ triplu

Preţurile din pieţe au luat-o razna. Fructele şi legumele, vândute la preţ triplu

Preţurile din pieţe au luat-o razna. Fructele şi legumele, vândute la preţ triplu
14 Iul 2015   •   21:45

Suntem în plin sezon de fructe şi legume, dar preţurile parcă au luat-o razna în pieţe. Deşi producătorii o ieftinesc, marfa ajunge să fie vândută şi la preţ triplu de intermediari. Legea pieţelor n-a reuşit încă să elimine samsarii de la tarabe. Şi mulţi producători autentici se plâng că obţin prea greu atestatele şi locurile în pieţe.

Oricât de gustoase ar fi roşiile româneşti, îngrijirea lor necesită multă muncă. Iar producătorii nu au timp să mai ajungă şi în pieţe. Preferă să vândă marfa la angrouri.

Intermediarii le vând, însă, la preţuri mult mai mari. Un kilogram de roşii, care costă la producător 2,5 lei, ajunge la intermediari şi la 8 lei. Ardeiul gras vândut de producători cu 2 lei e în pieţe 4 lei. În cazul cireşelor, producătorii vând kilogramul cu circa 5 lei, iar intermediarii afişează şi preţuri de două ori mai mari.

Deşi ar fi trebuit să elimine o parte din intermediarii de la tarabe, legea pieţelor i-a scos chiar pe producători din spaţiile special alocate lor în pieţe. Este vorba despre persoanele fizice autorizate şi cele organizate în întreprinderi familiale sau individuale, care se lovesc de birocraţie pentru a putea vinde în pieţe.

Noua lege a pieţelor prevede ca administratorii pieţelor să aloce minimum 40% din spaţiile de comercializare producătorilor.

Sursă: Observator

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close