Antena 3 CNN Actualitate Prima declaraţie a lui Sergiu Todea, poliţistul care şi-a amendat şeful pentru o abatere în trafic

Prima declaraţie a lui Sergiu Todea, poliţistul care şi-a amendat şeful pentru o abatere în trafic

Prima declaraţie a lui Sergiu Todea, poliţistul care şi-a amendat şeful pentru o abatere în trafic
Sursa foto: Foto: stiridecluj.ro
12 Oct 2013   •   11:06
Sergiu Todea, ofiţerul IPJ Cluj care şi-a sancţionat superiorul în urma unei abateri în trafic, a făcut o declaraţie, în exclusivitate pentru Antena 3.
 
"Fără ajutorul colegilor care au fost cu mine în echipaj şi care au fost în preajma mea la a doua întâlnire cu domnul comisar Pintea, eu, deşi am fost nevinovat, nu ştiu dacă mai câştigam în instanţă. Astfel, am dovedit că, deşi suntem agenţi de poliţie, fără niciun pic de putere de decizie în acest sistem, dacă rămânem uniţi, mai ales într-o cauză dreaptă, în aflarea adevărului, într-un final, reuşim să învingem şi nu cedam presiunilor, pentru că presiuni au existat. Eu sunt mulţumit că mi-am recâştigat onoarea şi demnitatea şi pot să plec cu fruntea sus din acest sistem în care am petrecut aproape 14 ani, cu tot cu şcoală, şi mă pot uita în ochii oricărei persoane cu demnitate."
 
În 2010, agentul Sergiu Todea l-a amendat pe adjunctul şefului IPJ Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, care, aflat la volanul unei maşini, nu ar fi acordat prioritate la o trecere pentru pietoni. Todea susţine că, ulterior, a fost şicanat aproape doi ani şi sancţionat. 
 
Sergiu Todea şi-a dovedit nevinovăţia în instanţă, unde procesele-verbale de sancţionare a sa au fost anulate, iar ulterior, în august 2013, şi-a dat demisia din Poliţie.
 
În nota Corpului de Control se arată că împrejurările reţinute de către instanţa de judecată, precum şi anularea sancţiunii evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt.
 
Potrivit inspectorilor guvernamentali, conducerea IPJ Cluj a manifestat o continuă preocupare în a identifica situaţii de fapt de natură a-i limita agentului de poliţie sfera de acţiune, inclusiv prin trimiterea repetată la evaluare psihologică şi sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, în baza unor petiţii anonime, trimise însă şi de pe o adresă de e-mail având ca nume unul similar soţiei comandantului şef, pentru verificarea averii dobândite în exercitarea funcţiei.
 
În nota efectuată de Corpul de Control al premierului se mai arată că agentul Todea a fost caracterizat, conform aprecierilor şefilor nemijlociţi, ca fiind integru şi rezistent la corupţie.
 

×
Subiecte în articol: declaraţie sef trafic Cluj proces
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close