Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai a rupt legăturile istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai a rupt legăturile istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai a rupt legăturile istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Mai 2011   •   15:24

Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern au rupt orice legătură dinastică. De astăzi, 10 mai, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai avea dreptul să folosească vreun titlu obţinut în mod ereditar sau acordat de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern.

Lâsând deoparte exprimarea protocolară, ceea ce a hotărât Regele Mihai este o declaraţie de independenţă a Casei Regale din România. Oricum, ruptura între cele două familii s-a produs în anul 1916.

Atunci, Ferdinand a fost exclus din rândul familiei Hohenzollern în urma intrării României în război împotriva Axei. Numele lui a fost şters din toate documentele. Carol al II-lea a reluat legăturile cu familia europeană însă ele nu au mai fost niciodată la fel.

Decizia luată azi de regele Mihai înseamnă că membrii familiei princiare de Hohenzollern nu se vor mai putea implica în deciziile luate de capetele încoronate din România.

Începând de astăzi, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit.

În 1866, în România, casa de Hohenzollern era aleasă ca dinastie domnitoare de către conducerea politică în frunte cu Ion Brătianu.

Din această dinastie au făcut parte Carol I, principe al României în perioada 1866 - 1881 şi rege între 1881 şi 1914, Ferdinand I al României (1914 - 1927), Mihai I al României (1927 - 1930 şi 1940 -1947) şi Carol al II-lea al României (1930 - 1940).

 

 


×
Subiecte în articol: Regele Mihai I
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close